MI5 anställde Mussolini som hemlig agent

Förre diktatorn fick stora summor pengar för att hålla tillbaka fredsdemonstranter.


LONDON. Nya uppgifter pekar på att Italiens förre diktator Benito Mussolini lejdes av den brittiska underrättelsetjänsten, MI5, som agent under första världskriget. Storbritannien betalade honom en veckolön på 100 pund för att utföra olika uppdrag.

Uppgifterna framkommer i arkiverade dokument. 1917 var den då 34-årige journalisten Mussolini tydlig med att han var villig att driva på för att Italien fortsatt skulle strida med de allierade genom att publicera propaganda i tidningen. Han var också beredd att mobilisera folk för att stoppa fredsdemonstranter, skriver The Guardian.

Betalningarna till Mussolini godkändes av Samuel Hoare, som då var ledamot i det brittiska parlamentet, och var underrättelsetjänstens utsände i Rom.

Redan för 55 år sedan gick Hoare ut med uppgifterna när han gav ut sina memoarer. Men det har inte varit känt att Mussolini fick betalt för att skicka sina fascistgäng på fredsdemonstranterna.

– Det sista Storbritannien ville se var fredsdemonstrationer som gjorde att produktionen i fabrikerna i Milan stod stilla. Det var mycket pengar för att betala en person som var journalist vid den tidpunkten. Men i jämförelse med de fyra miljoner pund som kriget kostade Storbritannien dagligen var det en droppe i havet, säger Peter Marthland, vid Cambridge University, som upptäckte dokumenten, till The Guardian.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!