Onsdag 23 Jun
Stockholm

Tusentals terrorister hotar England

Hoten kommer framför allt från terrorister inom landets egna gränser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN. 28 juni. 2005. Tre unga män går runt i Londons tunnelbana. De ser ut som alla andra. Sportbyxor. Kepsar. Snygga kläder. De skojar med varandra. Skrattar åt varandra. Två veckor senare, den 7:e juli. De tre killarna och ytterligare en kompis sätter sig på tågen från Leeds och Aylesbury och åker in till London. De bär varsin ryggsäck, fullpackade med sprängmedel. De är glada. Enligt uppgifter går de och äter på McDonalds innan de går ner i tunnelbanan och in i varsin fullpackad vagn. 52 människor dör.

Det största terrorhotet mot Storbritannien utgörs av grabbar som dessa. Unga män i 18-30 årsåldern. Det avslöjar en rapport som läckt ut från den brittiska underrtättelsetjänsten. I den står det att nationen hotas av ett par tusen extremister, de flesta födda i landet.

Under rubriken "Internationell Terrorism" skriver man att landet inom den kommande framtiden kommer "vara ett högprioriterat mål för terrorister som samarbetar med al-Qaida. De hotas av brittiska nationalister inkluderat konverterade muslimer, utländska terrorister baserade på brittisk mark, men även från hot utom landets gränser".

De flesta nationalisterna har brittiskt medborgarskap men härstammar från Pakistan, norra och östra Afrika, Irak och mellanöstern.

De flesta fundamentalistiska nätverken finns i London, Birmingham och Luton. De styrs direkt av al-Qaida, eller av deras idéer om global jihad, och uppges planera attacker i England. Men även om man hittat de största nätverken i dessa områden tror underrättelsetjänsten att hot planeras från hela landet. MI5 har nu nio kontor och har dubblat antalet anställda från 1 800 år 2001 till 3 500 i dag.

Flera av nätverken har också tränats i andra länder och har en del kunskap om hur man bygger bomber. Underrättelsetjänsten misstänker att denna kunskap kan utgöra ett hot mot mål som Parlamentshusen, Whitehall, Buckingham och St James Palaces. Man vet också att al-Qaida växer sig större på fängelser runt landet, skriver Telegraph.

Video: Klipp med Londonbombarna

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela