Torsdag 24 Jun
Stockholm

Poliser sköt oskyldig - blir teve

Advokat: Utredningen har skötts på ett väldigt märkligt sätt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN, 2005. Jean Charles de Menezes var terrorist. Den brittiska polisen hade säkra uppgifter. De följde efter honom ner i tunnelbanan. Plötsligt måste de Menezes fått syn på en av poliserna, trodde han, eftersom de Menezes började gå mot honom med raska steg. Då sköt de honom. Med sju skott. I huvudet.

Men de Menezes var ingen terrorist. Han hade ingen bomb på sig. Polisen gjorde ett fatalt misstag.

Teveproduktion

BBC överväger nu att producera en dramatisering kring utredningen och framför allt förhören som följde efter mordet.

Anledningarna är flera. Bland annat ska regeringen ha "avlägsnat" den lokala dödsfallsutredaren och ersatt den med en egen. Dessutom har det kommit fram att polisen måsteha ljugit. De har sagt att de flera gånger varnade de Menezes och skrikit "beväpnad polis" före skottlossningen. Men flera vittnen från tunnelbanevagnen påstår att de inte hört någon sådan varning. I förhör har de sagt att de efter dådet fortfarande inte visste om det var terrorister, poliser eller bara mördare som sköt.

– Så klart att de (polisen) inte ropade något eftersom det skulle kunna ha fått honom att detonera sprängladdningen när som helst, säger Michael Hall, advokat och författare som pitchat programidén till BBC, skriver Daily Express.

Video: de Menezes mamma om utredningen

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela