Castros syster om sina kontakter med CIA

Juanita Castro: Mitt jobb med CIA hade ingenting med mordförsöken på mina bröder att göra.


Nu avslöjar Fidel och Rals syster, Juanita Castro, allt om sitt samarbete med den amerikanska underättelsetjänsten CIA.

I sin nya bok - Fidel and Ral, My Brothers. The Secret History - berättar hon att kodnamnet var Donna.

Sitt första jobb fick hon efter att ha blivit rekryterad i Mexiko City 1961. Uppdraget var att åka till Kubas huvudstad Havanna med burkmat innehållandes meddelanden och pengar till CIA-agenter på ön.

I boken hävdar också Juanita att hon lämnade information till CIA om att ryssar befann sig på ön och installerade sovjetiska missiler, skriver Miami Herald.

Juanita avslöjar att hon blev kontaktad av Virginia Leitao da Cunha, fru till ambassadören för Brasilien i Havanna Vasco Leitao Da Cuhna som senare blev Brasiliens utrikesminister.

Det brasilianska paret hade hjälpt Fidel Castro i början i sin kamp mot diktatorn Fulgencio Batista, men gick emot honom när de insåg att han skulle införa kommunism på Kuba.

Vid tiden för Juanitas kontakter med CIA var organisationen involverade i ett dussintal mordförsök mot Fidel Castro. Enligt Castro själv försökte de mörda honom 600 gånger.

Men Juanita poängterar att hon aldrig hade någonting med mordförsöken på sin bror att göra.

1964 lämnad Castros syster ön sedan hennes ena bror Ral uppgav att Kubas säkerhetspolis börjat utreda henne, misstänkt för kontrarevolutionära aktiviteter.

Juanita slog sig senare ner i Miami och motsatte sig revolutionen på Kuba.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.