Libanon "immunt" mot finanskrisen

- 07/12/2008, 10:41 -

Banksektorn har aldrig haft så mycket kapital som nu.

Landet som mest är känt för krig, oroligheter och instabilitet har inga problem med att överleva finanskrisen. Det frodas snarare på grund av den. I Libanon flödar pengarna som aldrig förr.

Aldrig någonsin har Libanons finansmarknad gått så bra som nu. Centralbankens bankvalv är proppfullt. De libanesiska bankerna har aldrig haft så mycket pengar insatta på sina konton. Analytiker menar att det massiva kapitaltillskottet beror på att Libanon, till skillnad från alla andra länder, var förberett på finanskrisen som urartade i september.

– Jag såg krisen komma och talade om för bankerna under 2007 att lägga alla internationella investeringar vid sidan relaterade till de internationella finansmarknaderna, säger Riad Salameh, chef för libanons centralbank till BBC News.

Libanon har en tradition av strikta regler för banksektorn. Banker tilläts inte att skuldsätta sig för mycket, och de var tvingade att åtminstone ha 30 procent av sina tillgångar i kontanter, vilket sägs vara en av huvudanledningarna till att den libanesiska banksektorn så väl klarat finanskrisen.

– Man kan tro att de hade en kristallkula. Det var väldigt klokt av de libanesiska bankerna att inte involvera sig i alla dessa riskabla internationella investeringar som visade sig innebära Domedagen för många finansiella system, säger Edward Gardner vid den internationella valutafonden, IMF, till BBC News.

Skrivet av: