Anhöriga på 9/11- rättegång

Det är den så kallade "hjärnan" bakom attackerna den 11 september som nu ställs inför rätta, med fem av offrens anhöriga närvarande.


När Khalid Shaikh Muhammad, ställs inför rätta på Guantanamobasen på måndagen kommer fem anhöriga till offer att sitta som åhörare. Men kritiker menar att det är politisk strategi från Bush-administrationen som ligger bakom beslutet om att låta anhöriga närvara just i maktskiftet mellan republikaner och demokrater.

– Det känns lite som en sista försök från Bush-administrationen att framhäva miltäruppdragen, säger Jennifer Daskal vid Human Rights Watch, enligt The Star.

Det är första gången som har anhöriga till offren för terrordåden 2001 tillåtits närvara vid en rättegång på den amerikanska basen. Kritiker menar att det inte är en slump att man låter de anhöriga få tillträde just i det här skedet.

– Familjerna borde ha fått möjligheten att delta i processen från första början. Det är ett av problemen med att hålla dessa fall på Guantanamo, på en miltärbas där systemen inte är beprövade, säger Daskal, till The Star.

Men på Pentagon förnekar man att det skulle finnas en politisk agenda bakom beslutet om de anhörigas närvaro.

– Vi lyder under den sittande presidenten och kommer fortsätta med det. Vi har satt upp den tidpunkt vi ville ha för familjernas närvaro vid förhandlingarna. Det har tagit tid att reda ut de logistiska utmaningarna, svarade Jeffrey Gordon, vid talesman amerikanska flottan, enligt The Star.

Vi förhandlingarna kommer publiken kommer att sitta avskild bakom en vägg av genomskinlig plats, och deras medhörning kommer att vara något fördröjd, så att ljudet kan stängas av om militära hemligheter yttras.

– De fem har lottats fram ur en grupp på 100 som ansökt, sa en talesman för Pentagon, enligt uppgifter till TT.

De förberedande rättegångsförhandlingarna mot Khalid Shaikh Muhammad och fyra andra inleds i en militärdomstol på Guantanamobasen på Kuba. Åklagaren har begärt dödsstraff för de åtalade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!