Portugal tar Guantánamofångar

Utrikesminister Luis Amado kräver att resten av EU också ställer upp för USA.


Portugal är beredd att göra sitt. När USA stänger basen vid Guantánamo Bay på Kuba är Portugal redo att ta över några av basens fångar. Det utspelet gör nu Portugals utrikesminister Luis Amado.

– Det har funnits en tydlig konsensus [i Europa] under tiden om vikten av att stänga detta fångläger, säger Amado.

USA:s nyvalde president Barack Obama har tidigare i höst inför valrörelsen sagt att hans avsikt är att stänga basen. Att USA har hållit kvar fångar utan någon rättegång har svärtat ned landets status inom mänskliga rättigheter.

Portugal kräver att även andra EU-medlemmar går med på att ta fångar.

– Tiden har kommit för den europeiska unionen att kliva fram, säger Amado i ett brev.

Daniel Gorevana, från Amnesty International, ser Portugals invit som ett sätt att komma runt problemet med Guantánamobasen.

– Jag tror att det är viktigt att notera att USA:s sätt att göra sig av med människor från Guantánamo är rätt godtyckligt och att de flesta människorna som har släppts från Guantánamo inte har gått igenom en normal process, säger han till Al Jazeera.

I dagsläget finns 255 fångar på basen, varav 50 väntar på att få bli släppta, men USA vägrar att lösgöra dem då de riskerar att bli torterade i sina hemländer.

Efter att Portugal gjorde utspelet välkomnade USA under lördagen inviten och kallar den ett "signifikant steg". John Bellinger, rådgivare till utrikesminister Condoleezza Rice, ser inviten som ett första steg i EU:s och USA:s strävan att stänga basen på Guantanamo.

Han tycker att det är väldigt bra att Portugal nu sätter press på de andra EU-medlemmarna.

– Det här är det första landet i världen som utåt säger, och inget annat land har tidigare sagt vid sidan om, utom Albanien, att de är villiga att ta Guantánamofångar än deras egna medborgare, säger Bellinger till ABC News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!