Nya oroligheter i Aten

Oroligheterna fortsatte under måndagen.(TT)


I Greklands huvudstad Aten fortsatte oroligheterna på måndagen.

Efter polisens dödsskjutning av en 15-årig pojke har över 30 människor skadats i kravaller.

Oroligheterna fortsatte på måndagen i flera grekiska städer. I Thessaloniki ska hundratals studenter ha drabbat samman med polis och uttryckt sin ilska över helgens dödsskjutning.

I Aten kastade ungdomar bensinbomber och sten mot poliser, studenter ockuperade universitetsbyggnader och politiska partier och fackföreningar planerade demonstrationer. Kommunistpartiet KKE manade till en protest på Omoniatorget i centrala Aten och vänsterkoalitionen Syriza skulle hålla en egen demonstration vid universitetet senare på måndagen.

Många grekiska lärare inledde en tredagarsstrejk på måndagen. Universiteten i bland annat Aten och Thessaloniki skulle hålla stängt i minst två dagar.

Kravallerna bröt ut sedan en 15-årig pojke skjutits ihjäl av polis i lördags kväll i stadsdelen Exarchia i Aten, där polis och unga anarkister ofta drabbat samman. Kravallerna spred sig till andra städer och öarna Kreta och Korfu och beskrevs som de värsta på flera år.

Enligt polisen har minst 34 människor skadats i kravallerna där polis stötte samman med tusentals demonstranter, många maskerade. Bland de skadade fanns en kvinna med allvarliga huvudskador. Ett 20-tal hade gripits under söndagen.

I centrala Aten var trottoarerna på måndagsmorgonen täckta av glassplitter och utbrända bilar kantade gatorna. Över 30 butiker och ett tiotal banker sattes i brand i Atens affärsdistrikt.

Inrikesminister Prokopis Pavlopoulos erbjöd sig under söndagen att avgå efter dödsskjutningen, men premiärminister Karamanlis avvisade dock inrikesministerns erbjudande, och manade till lugn.

De båda poliserna som var inblandade i dödsskjutningen har gripits och åklagare sade att den ena polisen skulle åtalas för dråp och den andra för medhjälp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!