Euro-zonen i recession

BNP minskade med 0,2 procent under både andra och tredje kvartalet. (TT)


Euro-området har gått in i recession. Bruttonationalprodukten (BNP) minskade med 0,2 procent under både andra och tredje kvartalet, enligt statistik från Eurostat.

Hela EU klarar sig undan teknisk recession, som utgörs av två kvartal i rad med minskad BNP, tack vare att andra kvartalets BNP i unionen stannade på nollstrecket, visar siffrorna.

Redan i torsdags stod det klart att euro-områdets största ekonomi, Tyskland, var i recession.

Enligt Eurostats siffror har den tyska ekonomin krympt med 0,5 procent under tredje kvartalet efter en nedgång på 0,4 procent under det andra kvartalet.

Italien befinner sig också i recession, enligt Eurostat, liksom Irland och Estland.

Frankrike klarar sig samtidigt med nöd och näppe över recessionströskeln med en BNP-tillväxt på 0,1 procent under årets tredje kvartal efter att ha haft en BNP-minskning med 0,3 procent under andra kvartalet.

Martin van Vliet, ekonom på Ing Financial Markets, tror att denna konjunkturnedgång blir mer kännbar än dotcom-bubblan 2000-2001.

– Nu när recessionen har bekräftats kommer debatten att riktas in på dess längd och djup. Historiskt brukar recessioner som föregåtts av bank-relaterade finanskriser bli värre och mer långlivade, säger han till Reuters.

Gilles Moec, ekonom på Bank of America, tror på flera kvartal till med krympande BNP i euro-området och att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att tvingas stimulera ekonomin med ytterligare räntesänkningar.

– Tyvärr är detta bara början. Vi räknar med att ECB kommer att fortsätta sänka styrräntorna aggressivt ned till 2,0 procent i februari nästa år, säger han till Reuters.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.