Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen spricker i Estland

Nyheter | 21/05/2009 11:55

Premiärminister Andrus Ansip vill sparka socialdemokratiska ministrar.

Estlands premiärminister Andrus Ansip vill sparka regeringskoalitionens tre socialdemokratiska ministrar, däribland finansministern och partiledaren Ivari Padar. På en presskonferens på torsdagen meddelade Ansip - som representerar det liberala Reformpartiet - att han kommer att vända sig till presidenten under dagen för att driva igenom sparkandet.

Estland styrs sedan valet 2007 av en trepartikoalition där Reformpartiet är klart störst. Under våren har dock oenighet om budgetnedskärningar och krisprogram fått koalitionsarbetet att gnissla allt mer, inte bara mellan Ansip och socialdemokraterna utan även med den tredje koalitionspartnern, förre premiärministern Mart Laars konservativa IRL.

Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot Estland vars BNP sjönk med nästan tio procent under det sista kvartalet 2008. En liknande nedgång väntas även under 2009.

Skrivet av: