Torsdag 7 Jul
Stockholm

Månen fick besök från Indien

Indien placerade i dag en rymdsond på månens yta. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Indien placerade på fredagen en rymdsond på månens yta. Det har bara Sovjetunionen och USA lyckats med tidigare.

Till "månstaterna" vill också Japan och Kina räkna sig, som skickat upp sonder i omloppsbana runt vår närmaste rymdgranne.

För Indien är det viktigt att närma sig de asiatiska konkurrenterna i rymdkapplöpningen; det finns bland annat en lukrativ global satellitmarknad att kämpa om.

Vid 15-tiden på fredagen kraschlandade sonden Aditya i en krater vid månens sydpol. Den sista färden började 100 kilometer ovanför månytan, när Aditya kopplades loss från farkosten Chandrayaan-1 som Indien sköt upp den 22 oktober.

Aditya är utrustad med tre instrument och har den indiska flaggan målad på sig. Sonden började omgående att sända bilder till Chandrayaan-1.

– Vi har nu framgångsrikt placerat vår nations flagga på månens yta, sade Madhavan Nair, ordförande i det indiska rymdforskningsorganet Isro, enligt Reuters.

Landets rymdprogram startade 1963 och månprojektet är hittills en stor framgång. Chandrayaan-1 ska under två år ta fram en detaljerad karta över månytans kemiska och topografiska kännetecken och leta efter mineraler.

Indien planerar att 2012 skicka upp en andra obemannad farkost till månen samt satelliter för studier av Mars och Venus.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.