- Foto: Dan Balilty/AP/Scanpix

EU kräver delat Jerusalem - gick på svensk linje

EU ställer sig mer eller mindre bakom det svenska ordförandeskapets förslag om att Jerusalem får status som delad huvudstad mellan israeler och palestinier.


Den europeiska unionens utrikesministrar har kommit överens om att Jerusalem ska vara en delad huvudstad - där både israeler och palestinier får plats för regeringssäten.

Det innebär att EU i viss mån ställer sig bakom det svenska ordförandeskapets förslag - som tidigare väckt mycket ont blod i Israel och fått såväl premiärminister Benyamin Netanyahu som oppositionsledaren Tzipi Livni att rasa mot utrikesminister Carl Bildt. Israels regering kallade det svenska förslaget "farligt".

Men EU:s utrikesministrar har ändå mildrat tonen mot Israel i jämförelse med Bildts skrivning. Till skillnad från det ursprungliga svenska förslaget som uttryckligen beskrev östra Jerusalem som palestinskt nöjer sig EU med att konstatera att Jerusalem ska vara en delad huvudstad och att man aldrig accepterat den israeliska annekteringen av östra delen av den religiöst och politiskt laddade staden.

Israelisk ilska

Israeliska röster menade att EU - om man gått på den svenska linjen - hade gjort sig irrelevant i den framtida fredsprocessen. Om utgången av vidare förhandlingar redan är skriven i sten finns helt enkelt inte mycket utrymme att förhandla om, menar israelerna.

Men också den nuvarande skrivelsen väcker israelisk ilska.

Texten talar om en sammanhållen och livskraftig palestinsk stat - vilket per nödvändighet skulle inbegripa delar av Jerusalem. Den konstaterar också att EU inte går med på en permanent israelisk annektering.

"En framgång"

En israelisk diplomat sa efter beslutet att det vore "en förbättring" om östra Jerusalem inte nämndes överhuvud taget.

Israel annekterade området under sexdagarskriget 1967.

Jean Asselborn, Luxemburgs utrikesminister, en av dem som helhjärtat stödde det svenska förslaget, kallar beslutet en framgång.

- Östra Jerusalem är inte en del av Israel, sa Asselborn, enligt EU Business.

Tyskland, Italien och Tjeckien ställde sig mer skeptiska till att ingripa i förhandlingarna mellan israeler och palestinier.

- Att här i Bryssel bestämma vad Jerusalems framtida status blir vore mycket frustrerande för förhandlarna, sa Franco Frattini, Italiens utrikesminister.

Palestinskt välkomnande

Al Jazeeras korrespondent i Ramallah på Västbanken rapporterar att Salam Fayadh, den palestinska myndighetens premiärminister välkomnar EU:s uttalande.

- Det är ett steg på vägen mot att det internationella samfundet tar direkt ansvar för att avsluta den israeliska ockupationen av allt palestinskt territorium som varit ockuperat sedan 1967, säger Fayadh, enligt Al Jazeera.

Men Nir Barkat, Jerusalems borgmästare, skrev däremot ett öppet brev till Catherine Ashton, EU:s nya utrikesminister, där han varna för konsekvenserna av en delad stad.

- Under världens historia har det inte funnits en enda viktig stad som delats och fungerat på ett framgångsrikt sätt.

Utanför Frankrikes och Sveriges konsulat i östra Jerusalem flockades palestinier för att visa sitt stöd för EU-beslutet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!