1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Iranska hackare kapade Twitter

Den populära sociala nätverkssajten Twitter kapades natten mot fredagen.


NÄTET. Den populära mikrobloggtjänsten Twitter slogs i spillror under den tidiga fredagsmorgonen efter att iranska hackare hade brutit sig in på sajten och gett den ett ansiktslyft.

I ett flertal timmar var Twitter helt otillgängligt under den tidiga fredagsmorgonen. Och sajtens 30 miljoner användare över hela världen kan möjligen ha drabbats av social panik när de inte längre kunde skicka sina snabba, korta "tweets" till varandra.

Klockan sju på morgonen svensk tid brakade Twitter ihop. Och startsidan ersattes av en intensiv svart och röd skärmbakgrund som föreställde den iranska flaggan.

"Ta till vapen"

Sidan förmedlade på engelska och persiska budskapet att ta till vapen.

"Den här sidan har hackats av iranska cyberarmén", löd meddelandet.

"USA tror att de kontrollerar och sköter tillgången till internet, men det gör de inte. Vi kontrollerar och sköter internet med vår makt, så försök inte reta upp det iranska folket."

Twitter gick tillbaka till sin normala funktionalitet två timmar senare.

"Oplanerad nertid"

Och anställda vid mikrobloggtjänsten förklarade att de lidit av "oplanerad nertid".

De första rapporterna talade om att Twitters sajt i sig hade kapats. Men nu tycks det som att hackerattacken i själva verket var ett raffinerat angrepp av typen DNS-kapning - hackarna hade ändrat den domän som adressen pekar mot.

DNS - eller Domain Name System - är internets egen telefonkatalog. Som kopplar ihop en webbsidas namn som twitter.com eller nyheter24.se med de webbservrar som lagrar sajternas innehåll.

DNS-kapning

När DNS kapas kan nätets brottslingar styra om trafiken till en viss sida till en annan sajt.

Två och en halv timme efter attacken skrev talespersoner för Twitter ett uttalande i den egna bloggen:

- Twitters DNS-protokoll var tillfälligt utom vår kontroll, men har nu åtgärdats, skriver Twitter på bloggen.

- Vi undersöker de underliggande orsakerna och uppdaterar med mer information snart.

Det är inte första gången Twitter haft ett finger med i spelet i den dramatiska händelseutvecklingen i den iranska diktaturen.

Under upproret mot president Mahmoud Ahmadinejad och de religiösa mullornas regim i juni i år uppmanade USA:s utrikesdepartement Twitter att upprätthålla en öppen kanal för de iranska aktivister som twittrade meddelanden om den blodiga kampen på Teherans gator. Och mobiliserade folk till protesterna.

Hackare okända

Men vilka som ligger bakom nattens hackerattack mot Twitter är höljt i dunkel. Och gruppens budskap motstridigt, skriver Guardian.

Visserligen är texten i aktivistgruppens budskap uppenbart antiamerikanskt - men ändå använder gruppen en bild av en grön flagga - den iranska oppositionsledarens Mir Hossein Mousavis färg, som sedan upproret i somras stått för kampen mot prästerskapets förtryck.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!