Expert tror inte komamannen pratar

En ledande bioetiker ifrågasätter att den belgiske komapatieten Rom Houben verkligen kommunicerar.


LIÈGE. Den hypokondriskt lagdes värsta tänkbara mardröm. Att ligga maktlös, paralyserad och oförmögen att kommunicera i närmare ett kvarts sekel medan alla i din omgivning behandlar dig som att du i princip vore en grönsak.

Därför var det också en osannolik dröm som för många besannades när den belgiske komapatienten, Rom Houben, efter att i 23 år ha legat i koma, med sin assistents hjälp, började knappa fram budskap på ett tangentbord med pekskärm.

"Frustration räcker inte till"

Rapporterna om att han med hjälp av sina terapeuter lyckats förmedla sig till omgivningen fick alla hypokondriker i hela världen att hålla andan. Hur kändes det att ligga där i drygt två decennier och - just hålla andan?

- Ordet "frustration" räcker inte till för att beskriva vad jag kände, svarade Rom Houben.

Men nu ifrågasätter allt fler miraklet i belgiska Liège. Är det verkligen möjligt att en man legat i vad läkare uppfattat som ett vegetativt tillstånd i 23 år - men i själv verket varit vaken hela tiden?

Ledande bioetiker kritisk

En ledande bioetiker ifrågasätter om Rom Houben, som skadades i en bilolycka vid 20 års ålder 1983 verkligen kommunicerar överhuvud taget, enligt MSNBC.

Och Arthur Caplan, som förestår centret för bioetik vid universitetet i Pennsylvania, USA, siktar in sig just på de ord Houben ska ha använt för att uttrycka sina känslor: "själv, ensam, frustrerad".

Svaren ter sig onaturliga för en patient som skadats så svårt, menar Caplan.

"Underlättad kommunikation"

- Det kallas "underlättad kommunikation". Det funkar som (den spiritiska, reds anm) Ouijabrädan. Det har överbevisats gång på gång, säger Arthur Caplan till nyhetsbyrån AP.

- När man studerar det här är det vanligtvis personen som pekar som står som avsändare till budskapen. Inte personen som de utger sig för att hjälpa, säger Caplan.

Arthur Caplan fällde sitt avfärdande omdöme efter att ha sett en videoupptagning där Houbens assistent Linda Wouters hjälper honom att författa en hälsning.

Tryck mot fingrarna

Wouters säger däremot att det är Houben som guidar henne med hjälp av ett tryck mot hennes fingrar. När hon rör handen mot fel bokstav känner hon hur han gör motstånd.

Illusionisten James Randi, som gjort det till sin livsuppgift att avslöja bluffmakeri inom nyandligheten, går ännu längre och kallar historien om Rom Houben "fars" och "lögn".

Även om det är ovanligt för en patient att vara i ett "inlåst läge" efter en traumatisk hjärnskada, vilket man för närvarande tror att Houben är, menar hans läkare David Langer att det är fullt möjligt.

"Vissa blir bättre"

- Din hjärna fungerar, du är klarvaken, men ingen tror att du är där. Det är ganska ovanligt. Vissa blir bättre, men det beror på hur allvarlig olyckan är, säger doktor Langer.

Även om det råder tveksamhet kring huruvida Houben verkligen kommunicerar råder det ingen tvekan om att de budskap, som enligt assistenten Linda Wouters är hans egna, har en lutning åt galghumor.

När Rom Houben i förra veckan led av en förkylning ska han till en reporter ha sagt:

- Du kommer vid ett dåligt tillfälle. Jag har varit i bättre skick.

 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.