Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beväpnade ligor stjäl biståndsmat

Nyheter | 17/11/2008 20:54

Klåfingriga snor biståndsmat.

Matvaror till ett värde av 6,7 miljoner kronor som skulle ha delats ut till nödställda afghaner har hittills i år stulits i väpnade räder, säger FN-organet WFP. Från årsskiftet och fram till mitten av november utsattes WFP-kolonner för 25 väpnade överfall inne i Afghanistan. Vid attackerna stals sammanlagt cirka 870 ton mat till ett värde av 4,15 miljoner kronor enligt ett pressmeddelande på måndagen.

Ytterligare 610 ton mat, värderad till 2,55 miljoner kronor, har stulits under transporter i nordvästra Pakistan på väg mot Afghanistan. WFP pekade inte ut några förövare, men förutom talibaner finns det gott om kriminella ligor och andra väpnade motståndsgrupper i regionen.

Världslivsmedelsprogrammet säger att omkring nio miljoner afghaner behöver mathjälp utifrån för att inte svälta, men det dåliga säkerhetsläget gör det svårt att nå ut till alla. Matbristen beror på en kombination av torka, fattigdom och stigande priser. (TT)

Skrivet av: