IMF-chefen yrkar på biljonstimulans

"Det är dags att använda alla tillgängliga medel."(TT)


Världens länder bör satsa motsvarande två procent av sin BNP för att ge ny fart åt världsekonomin, anser IMF-chefen. Det motsvarar närmare 10 biljoner kronor.

Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn sade på måndagen vid ett besök i Libyen att det krävs en "massiv" och samordnad budgetpolitik för att lösa den globala finanskrisen.

–Det är dags att använda alla tillgängliga medel, sade han i samband med öppnandet av en internationell konferens i Libyen.

Han yrkade på att alla länder avsätter två procent av sin bruttonationalprodukt på att rädda ekonomin. Det skulle på en global skala betyda 1,2 biljoner dollar, motsvarande närmare 10 biljoner kronor: I siffror blir det 10 000 000 000 000.

–En samordnad budgetpolitik ger en kraftigt ökad effekt, sade Strauss-Kahn.

Han antydde också att han gärna ser att Europeiska centralbanken sänker sin ränta ytterligare. Han sade att det i Europa "fortfarande finns en möjlighet till flexibilitet".

I Paris uttalade sig samtidigt årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne, amerikanen Paul Krugman, för tidningen La Croix. Han bedömde att USA behöver en räddningsplan värd allra minst fyra procent av landets BNP för att ta sig ur krisen.

Krugman rekommenderade regeringen att satsa mer på infrastruktur och arbetslöshetsersättning, "grön" energi och hälsovård. Däremot är det inte lämpligt att staten går in och räddar bilindustrin, hur illa det än vore om den skulle tvingas slå igen mitt i krisen.

–Det skulle bara uppmuntra dåliga vanor, sade Krugman.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

2 timmar sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.