Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

IMF-chefen yrkar på biljonstimulans

Nyheter | 17/11/2008 21:49

"Det är dags att använda alla tillgängliga medel."(TT)

Världens länder bör satsa motsvarande två procent av sin BNP för att ge ny fart åt världsekonomin, anser IMF-chefen. Det motsvarar närmare 10 biljoner kronor.

Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn sade på måndagen vid ett besök i Libyen att det krävs en "massiv" och samordnad budgetpolitik för att lösa den globala finanskrisen.

–Det är dags att använda alla tillgängliga medel, sade han i samband med öppnandet av en internationell konferens i Libyen.

Han yrkade på att alla länder avsätter två procent av sin bruttonationalprodukt på att rädda ekonomin. Det skulle på en global skala betyda 1,2 biljoner dollar, motsvarande närmare 10 biljoner kronor: I siffror blir det 10 000 000 000 000.

–En samordnad budgetpolitik ger en kraftigt ökad effekt, sade Strauss-Kahn.

Han antydde också att han gärna ser att Europeiska centralbanken sänker sin ränta ytterligare. Han sade att det i Europa "fortfarande finns en möjlighet till flexibilitet".

I Paris uttalade sig samtidigt årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne, amerikanen Paul Krugman, för tidningen La Croix. Han bedömde att USA behöver en räddningsplan värd allra minst fyra procent av landets BNP för att ta sig ur krisen.

Krugman rekommenderade regeringen att satsa mer på infrastruktur och arbetslöshetsersättning, "grön" energi och hälsovård. Däremot är det inte lämpligt att staten går in och räddar bilindustrin, hur illa det än vore om den skulle tvingas slå igen mitt i krisen.

–Det skulle bara uppmuntra dåliga vanor, sade Krugman.

Skrivet av: