Torsdag 6 Maj
Stockholm

Facebooks lobbyister i krig om ditt privatliv

Facebooks vd Mark Zuckerberg har precis lovat användarna mer privatliv. Men kritiker säger att de nya Facebookinställningar utgår från att alla vill dela med sig av all information.
1 av 3
Facebooks vd Mark Zuckerberg har precis lovat användarna mer privatliv. Men kritiker säger att de nya Facebookinställningar utgår från att alla vill dela med sig av all information. Foto: Craig Ruttle/AP/Scanpix
2 av 3
3 av 3

Den sociala nätverkssajten anlitar lobbyistarmé för att erövra rätten till ditt privatliv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. 2009 blev Facebooks år. Med en enorm tillväxt har sajten gått från 50 miljoner användare till mer än 350 miljoner på mindre än tolv månader.

Men Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, 25, ser - i takt med att den sociala nätverkssajten växer - hoten torna upp sig.

Och den stora pucken är användarnas privatliv. Det är på inget sätt lättare att hantera 350 miljoner användares privata information än 50 miljoners.

Med så mycket personuppgifter - ofta av mycket privat karaktär - har Facebook hamnat under såväl myndigheternas som integritetsaktivisters granskande lupp.

Tidigare i år fick Facebook betala 9,5 miljoner dollar (drygt 71 miljoner kronor) för att göra upp i godo och därmed undvika en rättegångstvist kring ett integritetskränkande annonseringssystem som lanserades på den sociala nätverkssajten 2007.

Och förra månade sjösatte Facebook en rad åtgärder ägnade att bättre skydda användarnas privata information. Men åtgärderna väckte snabbt kritik eftersom grundinställningarna på "nya" Facebook utgår från att all information ska vara offentlig.

Integritetsaktivister anmälde Facebook till amerikanska myndigheter i samband med omläggningen, skriver Telegraph.

För att motarbeta den  här typen av hot mot nätverkssajtens ekonomiska framtid har Facebook nu anlitat en armé av lobbyister i Washington och Bryssel som har till uppgift att försvara sajtens rätt till användarnas privatliv gentemot amerikanska och europeiska lagstiftare.

- Det är helt klart en intressant tid, säger Justin Smith, vars sajt Inside Facebook följt nätverkssajtens upp- och nedgångar under de senaste fyra åren, till Guardian.

- Medan 2009 var ett år under vilket Facebook såg en enastående tillväxt får vi nu se hur de hanterar den tillväxten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela