Två kvinnor i Obamas regering

- 20/11/2008, 05:42 -

Janet Napolitano blir säkerhetsminister, Penny Pritzker handelsminister. (TT)

Arizonaguvernören Janet Napolitano ska leda departementet för inrikes säkerhet, Homeland Security, när Barack Obama tillträder presidentposten, rapporterar CNN.

Den 50-åriga demokraten Janet Napolitano valdes till guvernör i den konservativa delstaten Arizona i sydvästra USA 2002 och blev med lätthet omvald 2006.

Hon är jurist och kommer att acceptera jobbet om hon klarar den hårda granskningsprocessen, uppger CNN och hänvisar till källor som står nära guvernören.

Skapades efter 11 september

Departementet för inre säkerhet skapades efter terrorattackerna den 11 september i USA och är det tredje största departementet efter försvarsdepartementet och departementet för krigsveteraner.

Departementets uppgift är att skydda amerikanskt territorium från terrorattacker, säkra USA:s gränser och hjälpa till vid naturkatastrofer. Det leds för närvarande av Michael Chertoff.

CNN rapporterar också att affärskvinnan Penny Pritzker är Obamas val som handelsminister.

Daschle hälsominister

Under onsdagen kom uppgifter om att Obama har valt Tom Daschle, tidigare demokraternas gruppledare i senaten, till hälsominister i den nya administrationen. Daschle ska ha accepterat erbjudandet.

Enligt CNN har Daschle förhandlat till sig ett starkt mandat och ska rapportera direkt till presidenten. Hans främsta uppgift, om han godkänns av senaten, blir att genomföra Obamas vallöfte att reformera USA:s hälsovårds- och sjukförsäkringssystem - en tuff uppgift under pågående finanskris.

Den 60-årige Daschle, från South Dakota, var gruppledare för demokraterna i senaten mellan 1994 och 2004. Han omnämndes i spekulationerna om vem som skulle bli Obamas stabschef - ett jobb som gick till Rahm Emanuel.

Daschle har länge stött Obama, och uppmuntrade honom att bli presidentkandidat.

Tillträder 20 januari

Obama har utsett David Axelrod till topprådgivare. Han arbetade som kampanjstrateg för Obama under valkampanjen, och har tidigare arbetat som politisk rådgivare för en lång rad framstående demokratiska politiker.

Greg Craig, som arbetade i Vita huset under Bill Clinton, blir juridisk rådgivare i Vita huset, när Obama tillträder sitt ämbete den 20 januari.

Skrivet av: