Två kvinnor i Obamas regering

Janet Napolitano blir säkerhetsminister, Penny Pritzker handelsminister. (TT)


Arizonaguvernören Janet Napolitano ska leda departementet för inrikes säkerhet, Homeland Security, när Barack Obama tillträder presidentposten, rapporterar CNN.

Den 50-åriga demokraten Janet Napolitano valdes till guvernör i den konservativa delstaten Arizona i sydvästra USA 2002 och blev med lätthet omvald 2006.

Hon är jurist och kommer att acceptera jobbet om hon klarar den hårda granskningsprocessen, uppger CNN och hänvisar till källor som står nära guvernören.

Skapades efter 11 september

Departementet för inre säkerhet skapades efter terrorattackerna den 11 september i USA och är det tredje största departementet efter försvarsdepartementet och departementet för krigsveteraner.

Departementets uppgift är att skydda amerikanskt territorium från terrorattacker, säkra USA:s gränser och hjälpa till vid naturkatastrofer. Det leds för närvarande av Michael Chertoff.

CNN rapporterar också att affärskvinnan Penny Pritzker är Obamas val som handelsminister.

Daschle hälsominister

Under onsdagen kom uppgifter om att Obama har valt Tom Daschle, tidigare demokraternas gruppledare i senaten, till hälsominister i den nya administrationen. Daschle ska ha accepterat erbjudandet.

Enligt CNN har Daschle förhandlat till sig ett starkt mandat och ska rapportera direkt till presidenten. Hans främsta uppgift, om han godkänns av senaten, blir att genomföra Obamas vallöfte att reformera USA:s hälsovårds- och sjukförsäkringssystem - en tuff uppgift under pågående finanskris.

Den 60-årige Daschle, från South Dakota, var gruppledare för demokraterna i senaten mellan 1994 och 2004. Han omnämndes i spekulationerna om vem som skulle bli Obamas stabschef - ett jobb som gick till Rahm Emanuel.

Daschle har länge stött Obama, och uppmuntrade honom att bli presidentkandidat.

Tillträder 20 januari

Obama har utsett David Axelrod till topprådgivare. Han arbetade som kampanjstrateg för Obama under valkampanjen, och har tidigare arbetat som politisk rådgivare för en lång rad framstående demokratiska politiker.

Greg Craig, som arbetade i Vita huset under Bill Clinton, blir juridisk rådgivare i Vita huset, när Obama tillträder sitt ämbete den 20 januari.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.