Clinton vill bli utrikesminister

- 21/11/2008, 22:29 -

New York-senatorn Hillary Clinton har tackat ja. (TT)

New York-senatorn Hillary Clinton har tackat ja till ett erbjudande från Barack Obama om att bli USA:s utrikesminister, uppger New York Times.

– Hon är redo, säger en av Hillary Clintons medarbetare, som uttalar sig anonymt, i New York Times.

Clinton ska ha kommit fram till beslutet efter flera diskussioner med Barack Obama om hennes roll som amerikansk toppdiplomat och hans planer för utrikespolitiken.

På fredagen uppgav NBC News också att Barack Obama kommer att utse Timothy Geithner till finansminister. Geithner är för närvarande centralbanken Fed:s New Yorkchef och har ofta nämnts i spekulationerna. Efter nyheten om Geithner steg New York-börserna kraftigt.

Obama kommer även att utse New Mexico-guvernören Bill Richardson till handelsminister.

Enligt NBC News kommer Obama att presentera samtliga namn på dem som får tunga ekonomiska poster i administrationen på måndag, i ett försök att lugna marknaderna.

Forna fiender

Allt tyder alltså på att Obama, med Clinton som utrikesminister, får sin forna fiende vid sin sida - men också en drivande kvinna med stor utrikespolitisk erfarenhet som är känd i hela världen.

– Hon är en "högprofil-person" som kan driva frågor och komma igång snabbt vilket är bra i ett läge då Obama måste satsa allt på hemmaplan, säger Jan Joel Andersson, programchef och forskare på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Och utrikespolitiskt står de varandra mycket nära. Obama och Hillary Clinton hade ett hemligt möte i förra veckan i Chicago. Därefter har intensiva förhandlingar mellan Obamas team och paret Clinton pågått vilket gett upphov till febriga spekulationer i Washington.

Ex-presidenten Bill Clinton uppges också ha gått med på de begränsningar i sitt arbete med Clinton Foundation som krävs för att hans hustru ska kunna bli landets toppdiplomat.

Många läckor

Obamas team, som varit mycket disciplinerade med sitt budskap under presidentvalskampanjen, har haft många läckor den senaste veckan. Det är svårt att kontrollera budskap i organisationer som växer snabbt, säger Andersson och lägger till att det kan vara en medveten strategi att läcka testballonger till medierna.

Man kanske vill se hur valet av Hillary Clinton tas emot av allmänheten och analytiker. Det är trots allt kontroversiellt, hon har ju varit en av hans starkaste kritiker.

Även Washington Post noterar att Obamas organisation nu är mindre kontrollerad, men skriver att det är oundvikligt i en tid när flertalet blivande medarbetare ska granskas. De många samtal som rings när referenser tas och FBI kontrollerar olika personers bakgrund leder till läckor.

Kvinnlig tradition

Hillary Clinton som utrikesminister blir en del av en modern amerikansk tradition av kvinnor på posten. Nu innehas den av republikanen Condoleezza Rice, under Bill Clinton satt Madeleine Albright.

Men går valet av Washington-veteranen Clinton verkligen i linje med Obamas budskap om förnyelse?

– Det är ändå ganska oväntat. Och det står för ett partipolitiskt enande inom demokraterna, vilket är ovanligt i USA. Tänk på alla miljoner som röstade på henne i primärvalskampanjen, säger Jan Joel Andersson.

Skrivet av: