1 av 3
- Foto: FFEU
2 av 3
- Foto: ALAA BADARNEH/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: FFEU

Israels judar avvisar minaretförbud

En majoritet av Israels judar skulle inte stödja ett förbud mot muslimska minareter i Israel.


TEL AVIV. 43 procent av den judiska delen av väljarkåren i Israel skulle rösta nej till ett förbud mot minareter - de muslimska moskéernas bönetorn.

En amerikansk rabbin konstaterar att israeler är mer toleranta gentemot islam än schweizarna som nyligen röstade ja till ett minaretförbud i en folkomröstning.

Den färska opinionsmätningen - som genomförts av Jerusalembaserade opinionsinstitutet KEEVOON Research på uppdrag av den amerikanska organisationen FFEU, som jobbar för förståelse mellan olika kulturer - fann att bara 28 procent av israelerna stöder ett förbud mot minareter i Israel. I Schweiz röstade däremot hela 57,7 procent av väljarna för ett förbud medan 29 procent var osäkra.

- När det kommer till religionsfrihet är israeler uppenbarligen mycket mer toleranta än schweizarna, säger FFEU:s ordförande, rabbinen Marc Schneider till Ynet News.

Den israeliska pressen rapporterar att det största motståndet mot ett minaretförbud återfinns bland de nationalreligiösa israelerna. 55 procent av dem som beskriver sig som nationalreligiösa är "starkt emot" ett sådant förbud. 53 procent av de ultraortodoxa är också mot ett förbud.

- Det finns definitivt ett samband mellan religiositet och tolerans gentemot islam. Israeler tycks lägga politiken åt sidan i den här frågan eftersom motståndet mot att förbjuda minareter blir starkare ju längre högerut vi rör oss på den politiska skalan, säger rabbi Schneider.

Rabbinen och FFEU:s ordförande är optimistisk efter undersökningen.

- Det faktum att mindre än en tredjedel av alla israeliska judar vill ha ett minaretförbud tyder på att ur ett israeliskt perspektiv finns det utrymme för respektfull samexistens mellan israeliska judar och israeliska araber när det bygger på religion och inte politik.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.