- Foto: Alexander Zemlianichenko AP/Scanpix

Judar protesterar mot minaretförbud

Europas muslimer fick stöd från ett kanske oväntat håll när judiska ultraortodoxa rabbiner i häftiga ordalag protesterade mot minaretförbudet i Schweiz.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När judiska rabbiner samlades i Moskva för en konferens uttalade man sitt stöd för schweiziska muslimer. Och fördömde i skarpa ordalag folkomröstningsresultatet som förbjuder minareter - de muslimska moskéernas bönetorn.

- Europa kan inte besegra den extrema islamismen genom att bekämpa religionsfriheten och riva moskéminareter i Schweiz, säger rabbinerna i ett uttalande.

- Bara genom att ge stöd till moderata muslimer och genom att främja dialog mellan religionerna kan Europas regeringar tackla de muslimsma fundamentalisterna, säger rabbi Aba Dunner till Haaretz.

Rabbinerna menar också att den högerextrema rasismen kan drabba vem som helst om hämningarna väl släpper - som i Schweiz där 57 procent av väljarna gav minaretförbudet sitt stöd.

- Att Europas judar inte angrips av de högerextrema beror på att de är nöjda med att angripa muslimer. Men det schweiziska exemplet är klassiskt: muslimerna kommer framöver inte vara ensamma om att vara måltavla för de högerextrema, säger rabbinkonferensens talesman för internationella relationer, Philip Carmel, till nyhetsbyrån Reuters.
 

/
/
/
/
/