Fyra år sedan orangea revolutionen

Fyra år har gått sedan den politiska revolutionen i Ukraina, som eskalerade i ett maktskifte.


I november 2004 utropades Viktor Janukovitj till president efter presidentsvalets andra omgång. Janukovitj besegrade oppositionsledaren Viktor Justjenko, men valresultatet förklarades ogiltigt av ett antal ukrainska myndigheter.

Segern utlöste omfattande protester och demostrationer runt om i landet. Många ville se ett regimskifte och befolkningen krävde omval då man önskade ökad demokrati och frihet. Till slut genomfördes omval i slutet av december 2004, där Jusjtjenko fick en majoritet av rösterna. Han kämpade då sida vid sida med landets nuvarande premiärminister Julia Tymosjenko.

Det är nu fyra år sedan den orangea revolutionen i Ukraina. Landets befolkning var då fyllda av hopp inför Ukrainas nya framtid och glädjeyra spreds bland folket.

Det politiska läget i dag

I dag ser saker annorlunda ut. Jusjtjenko strider inte längre tillsammans med Tymosjenko och anklagade henne tidigare i år för koalitionsregeringens kollaps.

Rivaliteten mellan dem båda är stor, även om de i grunden delar samma västvänliga politik. Till slut blev konflikterna mellan de båda alldeles för stora. Alliansen mellan partier lojala till presidenten och premiärministern höll i nio månader.

Justjenko utlyste nyval, som senare blev försenat. Valen planeras nu att hållas den 14 december i år. Något som inte uppskattas av Tymosjenko. Hon har vägrat att godkänna att nyval överhuvudtaget ska hållas. Tymosjenko ser hellre att samarbete mellan blockgränserna löser landets allvarliga kris.

– Tyvärr har de senaste åren mer handlat om nyval än praktiskt samarbete. I dag tror jag att presidenten ser mig mer som en konkurrent i det kommande presidentvalet än en samarbetspartner. Därför blir det så här, menar Tymosjenko, enligt SvD.

Med EU i sikte

Tymosjenko anser att ett nytt samarbetsavtal med EU är viktigt för landet. Enbart den psykologiska betydelsen av detta skulle betyda mycket för Ukraina.

– EU förenar vårt folk. En stor majoritet vill ha ett närmare samarbete med Europa. Om vi får ett avtal så känns det att vi är på väg mot EU. När det sker är en sak, men färdriktningen är i så fall bestämd och det kommer att ske i framtiden, säger hon.

Premiärministern har stora förhoppningar om att Sverige kan hjälpa Ukraina att nå målet. Detta då Sverige tog stort initiativ till att landet skulle kunna få ett associationsavtal med EU. Tymosjenko menar att man har höga förväntningar att detta skulle kunna bli verklighet under andra halvan av 2009, när Sverige har ordförandeskapet i EU.

– För Ukraina skulle detta vara en av de viktigaste händelserna efter vår självständighet, menar hon, enligt SvD.

Ett associationsavtal mellan Ukraina och EU skulle innebära landets första steg mot medlemskap.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!