Söndag 24 Okt
Stockholm

Ukraina får miljardlån av IMF

Internationella valutafonden (IMF) beviljade på onsdagen Ukraina ett lån på 16,4 miljarder dollar. Landet ekonomi har skakats av den globala finanskrisen och fallande stålpriser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pengarna, cirka 127 miljarder kronor, behövs för att stabilisera landets ekonomi och dess finanssektor som skakats av den globala finanskrisen.

IMF:s biträdande chef Murilo Portugal sade att Ukrainas ekonomi är hårt trängd, i synnerhet landets banksystem, eftersom världsmarknadspriset på stål, landets främsta exportvara, har fallit samtidigt som kreditmarknaden hamnat i kris.

IMF hoppas att den tvååriga planen som upprättats tillsammans med Ukraina ska begränsa inflationen och rädda vacklande banker. En del banker uppges ha frusit sparkonton sedan kunder har skyndat till bankerna för att försöka ta ut sina pengar. I fredags antog Ukrainas parlament en lag som banade väg för IMF-lånet och etablerade en stabiliseringsfond för banker och andra bolag som inte klarar av att betala sina utlandslån. Bankgarantin ska utökas för att öka förtroendet för bankerna och regeringen ska kunna gå in som ägare om det blir nödvändigt. Dessutom ska budgeten stramas åt och besparingar göras.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela