Fredag 30 Jul
Stockholm

Parkvakter insläppta i gorillapark

Rebeller låter parkvakter återvända till nationalparken Virunga.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rebeller låter parkvakter återvända till nationalparken Virunga i Kongo-Kinshasa, mer än ett år efter det att striderna mellan rebeller och regeringsstyrkor tvingade dem att lämna gorillornas område.

I parken levde en tredjedel av världens återstående bergsgorillor, drygt 200 stycken. Hur många som finns kvar nu återstår att se. Parkvakterna släpptes in i torsdags efter förhandlingar med rebellerna.

– Vakterna ska nu inventera beståndet av de människotillvända gorillorna, det kommer förmodligen att ta en månad och det ger oss en exakt angivelse av deras antal och hälsa, sade parkens chef, Emmanuel de Merode.

Parkens högkvarter ockuperades av gerillasoldater så sent som i oktober, och över 50 parkvakter tvingades då fly.

Parkvakterna har betalat ett högt pris i konflikten mellan kongolesiska armén å ena sidan och anhängare till utbrytargeneralen Laurent Nkunda å andra sidan. Minst 120 har omkommit i strider som förekommit i området sedan 1996.

Virunga finns med på världsarvslistan och ligger på gränsen mellan Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda. Bland attraktionerna finns förutom gorillorna ett vulkanlandskap.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela