Obamas monsterlimo slukar bensin

- 23/11/2008, 10:13 -

Nya presidentlimousinen drar nästan 2,5 liter milen.

I sin valkampanj lovade Barack Obama en miljon hybridbilar på vägarna innan 2015. Men hans egen presidentlimousine är dock långt ifrån miljövänlig, skriver Times Online.

"Obamobilen", som den kallas av skojfriska amerikanska medier, lär bli en benslinslukande monsterbil, från den krisdrabbade biljätten General Motors. Den ska se ut som en svart Cadillac, men är byggd som en stridsvagn. En fotograf lyckades i hemlighet komma över bilder på den topphemliga bilen när den testades på vägarna förra sommaren.

Den bepansrade bilen har höjt tak, upp till 12 cm tjocka fönster, förstärkta däck och en kaross gjord av stål, aluminium, titan och keramik. Den är tänkt att baseras på en GMC-truck som drar nästan 2,5 liter bensin per mil. Tre bilar väntas tillverkas, så att två kan användas som lockbete.

Men även om säkerhetsaspekten är det viktigaste - bilen är konstruerad för att klara av såväl vägbomber som skottlossning - finns det hybridbilar på marknaden som vissa kritiker menar skulle kunnat anpassas för presidentens behov i stället. Som exempel nämns Fords Mercury Mariner.

Men de flesta miljövänner förlåter ändå vad som i övrigt verkar bli den grönaste presidenten i amerikansk historia hitintills.

Skrivet av: