Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU lägger fram krispaket

Nyheter | 25/11/2008 07:30

EU-kommissionen lägger fram ett stimulanspaket på onsdag. (TT)

EU-kommissionen lägger fram ett stimulanspaket med lägre moms och sänkning av ECB:s styrränta, visar ett utkast till åtgärdsplan.

Värdet på planen, avsedd att mildra effekten av finanskrisen och bemöta en hotande lågkonjunktur, framgår dock inte av utkastet som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Enligt tyska uppgifter förra veckan motsvarar det en procent av EU:s bruttonationalprodukt (BNP) eller drygt 1,3 biljoner kronor.

Förslagets omfattning fastställs vid ett möte med EU-kommissionen på onsdagen, sedan kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso rådgjort med medlemsstaternas regeringarna. Därpå diskuterar ett toppmöte förslaget den 11-12 december.

Utkastet är avsett att överbrygga åsiktsskillnader mellan olika ledare om hur unionen ska sätta fart på sin ekonomi.

– Barroso reser i skytteltrafik mellan huvudstäder för att skapa enighet om hur bördorna ska fördelas, säger en källa i EU.

Det är inte bara de stora länderna han måste tillfredsställa. De små staterna och de i öster säger att de inte har råd med en procent av BNP. Så det blir inte så enkelt.

En annan källa säger att det till sist blir varje medlemsstats ensak att fatta beslut.

De har begärt en omfattande plan och Barroso gör bara vad som krävts av honom.

Skrivet av: