Lördag 2 Jul
Stockholm

Turister kan lämna flygplatsen

Nu kan turisterna i Bangkok lämna flygplatsen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Turisterna i Bangkok som suttit fast på den stängda flygplatsen kan nu med flygbolagens hjälp ta sig tillbaka till den thailändska huvudstaden.

Samtidigt meddelar demonstranterna att flygplatsen hålls stängd tills regeringen avgår.

Mellan 2 000 och 3 000 människor, bland dem ett 50-tal svenskar, har suttit på den stängda internationella flygplatsen sedan den stormades av omkring 8 000 regeringsfientliga demonstranterna på tisdagen.

Under natten exploderade tre sprängladdningar utanför flygplatsen. Fyra demonstranter ska ha skadats.

Tidigt i morse svensk tid ska tre demonstranter ha intagit flygledartornet och krävt premiärministerns flygschema. Då flygplatsen stängts ner fanns inga behöriga i flygtornet.

Personal från svenska ambassaden var på onsdagsmorgonen ute på flygplatsen för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Nu går det bra att ta sig till och från flygplatsen och resenärerna har börjat lämna den. De får hjälp av flygbolagen och reseföretagen. Thai Airways betalar åtminstone första hotelldygnet för sina passagerare. Inga plan kommer att komma eller gå under dagen, säger ambassadör Lennart Linnér till TT.

Demonstranterna säger förlåt

Demonstranterna finns inne på flygplatsen. De delar ut vatten till de väntande turisterna och ber oupphörligen om ursäkt för att de ställer till besvär. Det Thai Airways-plan med svenskar som kom från Stockholm på onsdagsmorgonen har tagits ner på den gamla flygplatsen Don Mueang.

Resenärerna har suttit kvar i planet sedan dess men kommer att få lämna det under eftermiddagen, trodde Linnér. På onsdagsförmiddagen deklarerade PAD, Folkalliansen för demokrati, enligt den thailändska engelskspråkiga tidningen Nation, att demonstranterna har full kontroll över flygplatsen och att den kommer att hållas stängd tills regeringen avgår.

Då är frågan hur mycket den gamla flygplatsen kan användas under turistsäsongen och om demonstranterna kommer att finnas där också, säger Linnér.8 000 kungatrogna Enligt Linnér är det svårt att säga exakt hur många svenskar som finns i Bangkok i dag. Han gissar att det är några tusen.

Under turistsäsongen, som just har börjat, reser mellan 20 000 och 30 000 svenskar till Thailand. Ambassaden uppmanar svenskar i Bangkok att undvika större folksamlingar och demonstrationsområden. Detta gäller särskilt parlamentsbyggnaden, Makkawan bridge och Sanam Luang. Men demonstrationer kan förekomma också vid andra offentliga byggnader.

Att demonstranterna angripit flygplatsen beror på att de vill hindra premiärminister Somchai Wongsawat, som varit i Peru, att komma in i landet igen. Premiärministern har flyttat till ett provisoriskt kansli på Don Mueangflygplatsen sedan kanslihuset i centrala Bangkok ockuperades i augusti. Oppositionspartiet PAD leder sedan ett halvår en gatukampanj mot regeringen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.