Måndag 27 Jun
Stockholm

Explosion på Bangkoks flygplats

Tre explosioner skadade fyra människor på Bangkoks stängda flygplats.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tre explosioner skakade Bangkoks stängda internationella flygplats där omkring 3 000 människor, varav flera svenskar, är strandade på grund av oroligheter, rapporterar Sveriges ambassadör Sture Linner i natt. Fyra personer ska ha skadats.

Sprängladdningarna detonerade på onsdagsmorgonen lokal tid och en tjänsteman bekräftade att människor skadats. Vid samma tid skedde granatattacker på andra håll i den thailändska huvudstaden och sårade minst sju personer, uppger myndigheter som talar om tilltagande laglöshet under de fortsatta protesterna mot landets regering.

Svenska ambassaden skickade på onsdagsmorgonen två medarbetare till den stängda flygplatsen för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Vi vill få en egen bild av vad som händer, se om det går att ta sig in till de väntande passagerarna, hur mycket folk som är där och annat, sade den svenske ambassadören Lennart Linnér till TT vid halvniotiden på onsdagsmorgonen lokal tid.

Enligt de medieuppgifter han tagit del av hade det skett tre explosioner utanför flygplatsens avgångshall under natten. Fyra demonstranter ska ha skadats, två av dem allvarligt.

8 000 kungatrogna AFP skriver att 8 000 demonstranter, de flesta klädda i monarkins gula färg, fanns utanför flygplatsen som fortfarande var stängd på morgonen. Det fanns inga uppgifter om när den skulle öppna eller när de svenska turister som sitter fast där kan komma iväg. Omkring 3 000 turister fanns i avgångshallen och 78 flygningar hade drabbats. SAS skickar inte ner några plan innan flygplatsen är öppen och säkerheten kan garanteras.

– Det finns rykten och obekräftade uppgifter om att man ska göra försök att öppna igen, kanske vid middagstid, men ingenting har sagts officiellt, säger Linnér.

Andra rykten säger att några plan släppts iväg under natten efter speciella överenskommelser. Men det gäller i vart fall inte SAS-planet som skulle gått i natt. Att demonstranterna angripit flygplatsen beror på att de vill hindra premiärminister Somchai Wongsawat, som varit i Peru, att komma in i landet igen.

Landar i norr i stället

Nu ryktas det att han kanske landar i norra Thailand i stället i dag. Om han framträder så demonstranterna får klart för sig att han redan kommit tillbaka minskar skälen för dem att stanna på flygplatsen.

Tre människor ska ha skadats av en granat som avlossats mot demonstranter i staden, rapporterar två lokala tevestationer. En andra granatattack mot demonstranter vid Bangkoks gamla flygplats Don Mueang skadade också två människor, medan tre sårades när en granat kastades in i bland regeringsvänliga demonstranter på vägen ut till Don Mueang.

Landets premiärminister Somchai Wongsawat har flyttat till ett provisoriskt kansli på Don Mueangflygplatsen sedan kanslihuset i centrala Bangkok ockuperades i augusti. Oppositionspartiet PAD leder sedan ett halvår en gatukampanj mot regeringen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.