Obama behåller George Bushs man

Försvarsminister Robert Gates stannar kvar på sin post.


Källor inom både demokraterna och republikanerna bekräftar att Robert Gates kommer att ingå i Barack Obamas regering.

President Bushs försvarsminister har tidigare sagt att det inte skulle vara aktuellt, men han verkar ha svängt. Obama väntas någon gång i nästa vecka presentera ett säkerhetsteam bestående av Gates som försvarsminister och senator Hillary Clinton som utrikesminister.

Den 65-årige ministern har i medierna varit velig inför frågan om ett erbjudande från Barack Obama. Ett eventuellt val ses av experter som en avbelastning då Gates, som är insatt i läget i Irak och Afghanistan, möjliggör för Obama att lägga full kraft på finanskrisen.

Fox News rapporterar att stödet för Gates är väldigt stort bland demokrater. En medarbetare nära Obama har jobbat hårt för att få till ett nära möte mellan den nyvalde presidenten och Gates för att se om de drar jämt.

Skulle Obama välja Gates innebär det att han kommer att fortsätta att ansvara för två amerikanska krig, som George Bush startade som en del i kriget mot terrorismen. Men de håller inte med varandra på alla punkter. Gates förespråkar ett missilförsvar i Europa till skillnad från Obama.

Enligt Politico har Gates förhandlat med Obamas medarbetare om sina kommande arbetsuppgifter, både nya och gamla, och om hur Pentagon ska styras i fortsättningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.