Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Putin och Chavez talar kärnkraft

- 25/09/2008, 22:35 -

Putin vill hjälpa Venezuela att utveckla egen kärnkraft. (TT)

Rysslands premiärminister Vladimir Putin sade på torsdagen att han är beredd att överväga att hjälpa Venezuela att utveckla egen kärnkraft.

Putin uttalade sig efter att ha tagit emot den venezuelanske presidenten Hugo Chavez på sitt residens i utkanten av Moskva.

Vi är alla beredda att titta närmare på möjligheten att samarbeta på den fredliga kärnkraftens område, sade premiärministern vid mötets början.

Närmandet kommer efter konflikten i Georgien, som utlöste skarp västerländsk kritik mot Ryssland. För några dagar sedan stoppade Ryssland också ett planerat utrikesministermöte i FN mellan stormakterna om eventuella sanktioner mot Iran för dess kärnkraftsprogram.

Både USA och EU är beroende av olje- och gasimport från Venezuela och Ryssland. Moskva har också försökt exportera både kärnkraftsteknik och vapen.

Chavez kallade vid mötet Putin "min vän Vladimir", och de båda ledarna skakade hand varmt och utbytte skämt. Chavez hoppas under sitt två dagar långa besök också kunna fördjupa det militära samarbetet mellan Venezuela och Ryssland.

Skrivet av: