Demokratin hotad i arabvärlden

Demokratiutvecklingen har avstannat.


Sextiofyra procent av de röstande åhörarna anser att demokratiseringen avstannat i arabvärlden.

Doha Debates är filmatiserade debatter – ledda av Tim Sebastian – som diskuterar olika aktuella ämnen i arabvärlden.

– Vi har varit oförmögna att bygga moderna arabstater som bygger på jämställdhet och lagens ordning. Vi har ingen oberoende media och vårt utbildningssystem är i spillror. Vi är vid en kritisk punkt i vår utveckling, sa doktor Mustafa Hamarneh, VD för mediahuset Al Mada, som publicerar en jordansk veckotidning.

Han talade för att demokratin i arabvärlden hade avstannat. Hans debattpartner – som också tyckte att demokratin hade kommit i andra hand, var doktor Amr Hamzawy – egyptisk forskare i statsvetenskap.

– Från Marocko till Bahrain är oppositionsrörelserna svaga, sårbara och manipulerade av regimerna. Vi har haft tillräckligt med tid. Det finns långa perioder av liberalisering och utveckling mot demokrati i vår historia. Vi var vid mer avancerade utvecklingsstadier under 20-talet, 30-talet och 40-talet än vi är nu.

Han höll upp Grekland och Chile som exempel på hur snabbt det kunde gå.

Mot motionen talade May Chidiac – en kvinnlig libanesisk tevepersonlighet och reporter. Hon ansåg att det gått framåt baserat på att kvinnor i Libanon, Bahrain och Kuwait hade fått rösträtt. Hon har själv förlorat en hand och ett ben i en bilbomb – som syftade till att ta hennes liv – exploderade för några år sedan.

– Jag har förlorat en hand och ett ben, men jag tror ändå att vi har respekt för yttrandefriheten i Libanon, sa hon men förlorade.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!