Intensiv skottlossning på Taj Mahal

Ett knappt hundratal människor har nu kunnat lämna lyxhotellet Oberoi. (TT)


Ett knappt hundratal människor har nu kunnat lämna det belägrade lyxhotellet Oberoi i Bombay och vittnar om ohyggliga scener.

Men nya rapporter talar om många döda på hotell Taj Mahal och ny kraftig skottlossning.

Intensiv skottlossning som ska ha pågått i omkring tio minuter rapporteras från Taj Mahal. Polisen uppger att en sista terrorist finns kvar i byggnaden.

Befälet för kommandosoldaterna som stormat hotellet sade att han sett totalt 50 lik där, varav upp till 15 bara i ett rum.

Samtidigt tillbakavisar myndigheterna uppgifterna från indisk tv om skottlossning utanför en järnvägsstation i Bombay.

Minst 93 människor, de flesta utlänningar, har nu lämnat hotellet Oberoi i Bombay, 36 timmar efter det att byggnaden ockuperades av terrorister.

De slussades in väntande i minibussar och kördes därifrån, rapporterar AFP.

En del talade i mobiltelefoner, några bar på väskor medan andra inte hade mer än kläderna de hade på sig.

Mahaj från den irakiska staden Basra var en av de räddade. Han var i Bombay på affärsresa och befann sig på fjärde våningen när hotellet belägrades.

– Jag kan inte tro vad jag har sett de senaste 36 timmarna. Jag har sett lik, blod överallt och hörde bara skottlossning.

Soldaterna hittade pengar, ammunition och ett ID-kort från Mauritius som tros ha tillhört terroristerna.

Samtidigt pågår stormningen av ett judiskt centrum i Bombay där flera hålls som gisslan.

– Mörkklädda specialutbildade soldater trängde in i det ockuperade centrumet och explosioner hördes, säger ett ögonvittne.

När alla soldaterna anlänt till platsen spred de sig till olika positioner på trappor och altaner. Under tiden släppte helikoptern ned utrustning åt dem.

Nio män har gripits för attackerna i Bombay i onsdags. Tre ska ha sagt i förhör att de är medlemmar i en pakistansk grupp, Lashkar-e-Taiba. Men Lashkar förnekar varje roll i attentaten.

Chefen för Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI, generallöjtnant Ahmed Shuja Pasha, reser inom kort till Indien för att bistå i utredningen av terrorattackerna i Bombay, meddelade den pakistanska regeringen på fredagen.

Soldater fritog på torsdagskvällen 39 personer som tagits som gisslan på ett av hotellen.

Omkring 25 unga män gick till angrepp runt om i Bombay med automatvapen och handgranater. Bland annat ockuperade två grupper lyxhotellen Taj Mahal och Oberoi, där även svenskar bodde.

Svenskarna har kunnat lämna hotellen.

Indiens premiärminister Manmohan Singh hävdar att angreppen genomförts av grupper med baser i grannländer. En av de gripna kommer från Faridkot i pakistanska Punjabprovinsen, uppger dagstidningen Hindu.

Premiärministern varnar för att det kommer att ha"ett pris" om dessa länder inte vidtar åtgärder mot att deras territorium används för sådana här angrepp.

Efter förhören med misstänkta tror polisutredarna att en eller flera grupper från Lashkar-e-Taiba reste från Karachi med ett handelsfartyg i onsdags morse, skriver tidningen Hindu.

Bombaybörsen öppnade i morse. Den höll stängt under gårdagen efter attentaten dagen före runt om i jättestaden som är Indiens kommersiella centrum.

Börsen öppnade upp 1,4 procent lägre än i onsdags.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!