Stockholm

Äntligen fred i Afrikas pärla?

Kommer rebellledaren att skriva på fredsavtalet i Uganda?


Läs mer

Tidigare försök att få ledaren för LRA, den föraktade rebellgruppen i Uganda, att skriva under fredsavtalet har misslyckats då han inte dykt upp. Under söndagen väntar man spänt på att avtalet äntligen ska skrivas under. Om ledaren Joseph Kony dyker upp, återstår fortfarande att se, enligt Sudan Tribune.

Ugandas befolkning har under de senaste 40 åren gång på gång fått genomlida långa perioder av både gerillakrig och regimer som behandlat folket med en bestialisk järnhand. I två årtionden har nu rebellgruppen LRA kallblodigt hunsat sitt eget folk i norra delen av Uganda medan de samtidigt utger sig för att vilja störta regeringen.

På ett ohyggligt och totalt omänskligt sätt har Joseph Kony och hans gerillagrupp dödat och stympat inte mindre än cirka 100 000 människor, såväl barn som vuxna. Ledaren anser att barnen är de enda rena människorna och har därför i räder anfallit hela byar och låtit barnen döda sina egna föräldrar. De barn som vägrar har också dem dödats. Efter att man rövat bort barnen från deras familjer tvingas pojkarna sedan bli barnsoldater. Flickorna får istället husera som sexslavar.

Hjälporganisationer har startat upp härbärgen för att barnen ska kunna gå dit och sova någorlunda lungt om nätterna. Barnen har kommit att kallas för "nattvandrare".

Amnesty International har kritiserat Ugandas regering, med presidenten Museveni i spetsen, för att totalt ha felat med att ta hand om de som har lyckats överleva rebellgruppens bestialiska handlingar mot folket. Regeringen ses dock inte som den riktiga boven i detta hopplösa drama.

Flera högt uppsatta LRA-medlemmar, däribland Joseph Kony, anklagades för såväl krigsbrott som folkmord av den internationella Brottsmålsdomstolen i Haag 2005, men ännu har ingen gripits skriver Sveriges Radio.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.