Terroristerna ställde inga krav

Det sammanlagda antalet döda i Bombaydåden är 172, inte 195 som tidigare sagts. (TT)


Terroristerna i Bombay hade aldrig för avsikt att låta någon i gisslan överleva, säger chefen för Indiens nationella säkerhetsstyrka J K Dutt.

Inte vid något stadium framförde terroristerna några krav.

Det sammanlagda antalet döda i Bombaydåden är 172, inte 195 som tidigare sagts, meddelade delstaten Maharashtras regering på eftermiddagen svensk tid enligt AFP.

Den tidigare högre siffran uppges ha berott på "dubbelräkning" av lik på sjukhus.

Dock väntas dödssiffran stiga igen, eftersom man inte räknar med att ha hittat alla offer än.

Första angreppet i onsdags

Allt det "vettlösa dödandet" på hotellen Taj Mahal och Oberoi skedde enligt chefen för Indiens nationella säkerhetsstyrka J K Dutt innan kommandosoldater stormade byggnaderna.

De tre första angreppen inleddes samtidigt i onsdags kväll. När vapnen tystnat i lördags morse i det sista terroristfästet, lyxhotellet Taj Mahal, fann säkerhetsstyrkorna högar av döda människor därinne.

En enda av Bombays attentatsmän tycks ha överlevt. Mannen det gäller är 21-årige pakistaniern Azam Amir Kasab och han ska vara en av de första som öppnade eld vid den samordnade attacken mot flera mål i Indiens ekonomiska huvudstad.

Kasab har hävdat att de var endast tio personer, alla unga män, som delade upp sig i tre grupper för att angripa en serie mål i Bombay. Deras ledare ska ha anlänt en månad i förväg till Bombay för förberedelser på plats. Då hade han tränat de andra till att "döda till sista andetaget".

Resten av gruppen gav sig av i början av veckan med en kapad trålare. Efter att ha mördat besättningen satte de unga männen tre gummiflottar i sjön och tog sig i land.

Hängs om skyldig

Indierna ger sig inte förrän de vet vem som beställt och betalat attacken som kan ha tagit upp till 300 liv. Sedan får den gripne mannen en rättvis rättegång, säger en säkerhetskälla till brittiska tidningen Sunday Express.

Är han skyldig hängs han.

Indien vidhåller att de flesta, om inte alla tio attentatsmännen i Bombay, kom från Pakistan.

De indiska myndigheterna vidhåller att attentatsmännen tog order via mobiltelefon från någon i Pakistan under de 59 timmarnas blodbad i Bombay. Målet var enligt en delstatsminister att döda minst 5 000 människor, det vill säga fler liv än attentaten krävde i New York och Washington den 9 september 2001, skriver brittiska The Times.

Indiens regering har meddelat att säkerheten i landet höjs till "krigsnivå". Pakistan flyttar militär trupp till gränsen mot grannen Indien om spänningen ökar mellan dem, varnar regeringen i Islamabad enligt Reuters.

Inrikesminister lämnade avskedsansökan

Polischefer i Bombay säger att de varit medvetna sedan januari om att islamistiska Lashkar-e-Taiba planerat ett spektakulärt terrordåd.

Indiens inrikesminister Shrivraj Patil har lämnat in sin avskedsansökan som en följd av attentaten i Bombay, rapporterar indisk tv.

Patil skrev i sin avskedsansökan att han tog på sig det "moraliska ansvaret" för terroristattackerna i Bombay, uppger en källa i regeringen enligt AFP.

Patil har varit pressad att avgå redan innan de senaste dagarnas händelser på grund av andra attentat i landet under hösten, däribland bombattentat i New Delhi i september och i delstaten Assam i oktober.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!