Indisk minister avgår efter terrorn

Shrivraj Patil avgick i dag och säkerheten höjs. (TT)


En enda av Bombays attentatsmän tycks ha överlevt. Han greps efter en strid på en strand i staden och nu väntar månader av förhör.

Enligt pressuppgifter var målet att överglänsa 11-septemberattentaten i USA 2001.

Indiens inrikesminister har lämnat in sin avskedsansökan som en följd av attentaten i Bombay, rapporterar indisk tv.

Patil skrev i sin avskedsansökan att han tog på sig det "moraliska ansvaret" för terroristattackerna i Bombay, uppger en källa i regeringen enligt AFP.

Patil har varit pressad att avgå redan innan de senaste dagarnas händelser på grund av andra attentat i landet under hösten, däribland bombattentat i New Delhi i september och i delstaten Assam i oktober.

Indiens regering meddelade på söndagen att säkerheten i landet höjs till "krigsnivå".

I indiska medier får de styrande politikerna svidande kritik.

Det är dessa människor som bär ansvaret för systemet. Staden skulle aldrig ha lidit på det här sättet om det inte hade varit för. . . den typ av försummelse vi sett, sade författaren och Bombaybon Shoba De i ett tv-program.

Times of India skriver att "våra politiker fumlar medan oskyldiga dör".

Pakistan flyttar militär trupp till gränsen mot grannen Indien om spänningen ökar mellan dem, varnar regeringen i Islamabad på söndagen enligt Reuters.

Indien vidhåller att de flesta, om inte alla tio attentatsmännen i Bombay, kom från Pakistan.

De indiska myndigheterna vidhåller att attentatsmännen tog order via mobiltelefon från någon i Pakistan under de 59 timmarnas blodbad i Bombay. Målet var enligt en delstatsminister att döda minst 5 000 människor, det vill säga fler liv än attentaten krävde i New York och Washington den 9 september 2001, skriver brittiska The Times.

Polischefer i Bombay säger att de varit medvetna sedan januari om att islamistiska Lashkar-e-Taiba planerat ett spektakulärt terrordåd.

De tre första angreppen inleddes samtidigt i onsdags kväll. När vapnen tystnat i lördags morse i det sista terroristfästet, lyxhotellet Taj Mahal, fann säkerhetsstyrkorna högar av döda människor därinne.

Ungefär 200 människor är bekräftade döda i attentaten men så många som 300 kan ha fått sätta till livet, skriver brittiska Telegraph - de allra flesta av dem indier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!