USA befinner sig i recession

President George Bush: Jag är ledsen.


NEW YORK. The National Bureau of Economic Research, NBER, konstaterade i dag vad de flesta amerikaner redan vet - landet har befunnits i recession, sedan december 2007.

Samma resultat kom den numera Bank of America-ägda investmentbanken Merrill Lynch fram till redan i januari tidigare i år, men då sa NBER:s ordförande Martin Feldstein till CNBC att han inte trodde de befann sig recession just då, enligt E24. Nu har de dock tänkt om.

I dag säger NBER att försämringen inom arbetsmarknaden under hela 2008 är starkt skäl till att man nu väljer att ange att recessionen började redan förra året.

Vita huset konstaterar recessionen

Vita husets pressekreterare Tony Fratto konstaterar recessionen men säger att man måste fokusera på de åtgärder som görs för att klara krisen.

–Det viktigaste vi kan göra för ekonomin just nu är att återställa finans- och kreditmarknaden till det normala, och fortsätta att jobba med bostadsmarknaden, sa Tony Fratto enligt CNN.

President George Bush säger att han kommer att ge understöd till ytterligare federala ingripanden, om så skulle behövas. Bush tycker det är tråkigt.

– Jag är ledsen för det som händer förstås, säger president Bush till Fox News.

Över en miljon amerikaner har förlorat sina jobb

Under årets första tio månader förlorade 1,2 miljoner amerikaner sina jobb. Ekonomer tror att ytterligare runt 325 000 gick miste om sina jobb i november.

Andra punkter som pekar på recession är lägre personliga inkomster, industriproduktion, grosshandeln och detaljhandeln, enligt CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.