Stimulanspaket i Storbritannien

"Vi behöver agera nu för att få fart på den ekonomiska aktiviteten". (TT)


I ett försök att mota recessionen i grind lägger den brittiska regeringen fram ett ekonomiskt stimulanspaket värt motsvarande 244 miljarder kronor.

– Vi behöver agera nu för att få fart på den ekonomiska aktiviteten. . . så att vi snabbare och starkare kan ta oss ur dessa svåra tider, sade finansminister Alistair Darling på måndagen när Labour-regeringen lade sin preliminära budget.

I spåren av den globala finanskrisen befinner sig Storbritannien på randen av recession för första gången på 15 år. Nu vill regeringen genom stöd till företag och sänkta skatter få britterna att konsumera landet ur krisen.

En åtgärd i paketet på totalt 20 miljarder pund är att regeringen tillfälligt sänker momsen på varor och tjänster från 17,5 till 15 procent.

Men paketet till trots räknar Darling ändå med att ekonomin minskar 0,75-1,25 procent nästa år. Prognosen för tillväxten i år är 0,75 procent.

För att övertyga marknaden föreslås också skattehöjningar för höginkomstagare, när ekonomin återhämtat sig. Inkomstskatten för höginkomsttagare ska 2011 höjas från 40 till 45 procent om Labour vinner nästa val. Det gäller inkomster över 150 000 pund, motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Och när finansministern framträdde i parlamentet hade Londonbörsens index stigit 7,87 procent.

För att klara skattesänkningarna måste regeringen öka sina lån till rekordnivåer på över tusen miljarder - som landet senare måste betala tillbaka genom högre skatter, säger experter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.