Stockholm

Just nu: Clinton utrikesminister

Hillary Clinton officiellt utnämnd till Obamas utrikesminister.


Läs mer

Nu är det klart. Klockan 16.40 under måndagseftermiddagen blev det så offentligt, Hillary Clinton får den tunga posten som utrikesminister i Barack Obamas kommande regering.

Offentliggörandet kom under måndagseftermiddagen i direktsändning på bland annat CNN.

– USA måste vara starkt, såväl hemma som utomlands, sa Obama i talet.

Barack Obama utsåg även sin nationella säkerhetsgrupp, där Arizonaguvernören Janet Napolitano som väntat blev högste chef i rollen som säkerhetsminister.

Att Hillary Clinton skulle bli utrikesminister var väntat, och Obama hyllade sin högra hand och forne primärvalskombatant med stora ord.

– Jag känner Hillary Clinton som vän, kollega och en bra rådgivare med mycket stort kontaktnät i omvärlden, sa Obama om sin nya utrikesminister.

Barack Obama poängterade kraftfullt vikten av FN:s betydelse i sitt tal.

Hillary Clinton var tacksam och ödmjuk i sitt tal till nationen, där hon lite överraskande också tog upp såväl klimatfrågan som finanskrisen.

– Jag tror att det bästa sättet att tjäna mitt land är att gå samman och jobba med president Obama, vicepresident Biden och deras stab, sa Clinton, som också berättade att hon såg det som en stor utmaning att lämna senaten och ta plats i den nya regeringen.

Vidare tillkännagav Obama också att han, smått förvånande, väljer att behålla Bush-administrationens Robert Gates som försvarsminister.

Några av de övriga posterna som Obama tillsatte i dag är Jim Jones, som nationell säkerhetsrådgivare, Eric Holder som statsåklagare samt Susan Rice som FN-ambassadör.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.