Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krig mot terror hotar människorätt

Nyheter | 04/12/2008 01:36

Enligt en rapport från Europarådet. (TT)

Inte bara terrorism utan även de medel som används i kampen mot terrorn utgör ett långsiktigt hot mot de mänskliga rättigheterna, enligt en rapport från Europarådet.

– Många oskyldiga trakasseras eller drabbas ännu värre till följd av "kriget mot terrorismen". I synnerhet efter 11 september-attackerna 2001 hotas mänskliga rättigheter av vår reaktion på terrordåden, skriver Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, svensken Thomas Hammarberg, i rapporten.

– Allmän övervakning sätter demokratin i fråga, och dessa problem kan inte sopas undan med upprepade försäkringar om att den som inte har något att dölja inte heller har något att frukta, skriver han. Databaser som används i kriget mot terrorn har skapat "en tidigare otänkbart detaljerad bild av våra liv och intressen, kulturella, religiösa och politiska anknytningar, finansiella och medicinska aspekter", heter det i rapporten.

Hammarberg uppmanar regeringar att se till att inte mänskliga rättigheter kränks i kampen mot terrorismen.

– Varken i kampen mot terrorister eller organiserad brottslighet bör principerna om mänskliga rättigheter överges, utan snarare bekräftas, skriver han.

Skrivet av: