Torsdag 2 Dec
Stockholm

Krig mot terror hotar människorätt

Enligt en rapport från Europarådet. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inte bara terrorism utan även de medel som används i kampen mot terrorn utgör ett långsiktigt hot mot de mänskliga rättigheterna, enligt en rapport från Europarådet.

– Många oskyldiga trakasseras eller drabbas ännu värre till följd av "kriget mot terrorismen". I synnerhet efter 11 september-attackerna 2001 hotas mänskliga rättigheter av vår reaktion på terrordåden, skriver Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, svensken Thomas Hammarberg, i rapporten.

– Allmän övervakning sätter demokratin i fråga, och dessa problem kan inte sopas undan med upprepade försäkringar om att den som inte har något att dölja inte heller har något att frukta, skriver han. Databaser som används i kriget mot terrorn har skapat "en tidigare otänkbart detaljerad bild av våra liv och intressen, kulturella, religiösa och politiska anknytningar, finansiella och medicinska aspekter", heter det i rapporten.

Hammarberg uppmanar regeringar att se till att inte mänskliga rättigheter kränks i kampen mot terrorismen.

– Varken i kampen mot terrorister eller organiserad brottslighet bör principerna om mänskliga rättigheter överges, utan snarare bekräftas, skriver han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela