Torsdag 5 Aug
Stockholm

Biljättarna tillbaka på knä

Amerikanska biljättar ber om 275 miljarder i stöd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vicedirektörerna för USA:s tre ledande biltillverkare, General Motors, Ford och Chrystler var under torsdagen tillbaka inför den Amerikanska kongressen i ett försök att lindra de skador som de orsakat vid de tidigare utfrågningarna. Samtidigt passade de på att be om en större summa pengar i stöd än vad de bad om för bara två veckor sedan. Då bad de om 200 miljarder kronor, nu är siffran uppe i 275 miljarder kronor.

Biltillverkarna möttes av många tuffa frågor från kongressen och det var uppenbart att det kommer bli svårt för dem att få igenom sin vädjan.

– Vi är alla införstådda med att passivitet inte är ett alternativ. Men vi kommer samtidigt inte bara skriva på en check och lämna över den, säger Christopher Dodd, senator, vid utfrågningen.

Både General Motors och Chrystler varnade för att de kan få slut på pengar innan året är slut om de inte får omedelbar hjälp.

För att blidka kongressen valde de tre vicedirektörerna att anlända till Washington i bränslesnåla bilar till skillnad från de privata jetplan de flög in med senast. Alla tre lovade även att sänka sina löner till en dollar om året om de får igenom sin vädjan, uppger CNN.

USA:s avgående president George W Bush sade under torsdagen att oavsett hur viktig bilindustrin varit för landets ekonomi så kommer de tre biljättarna inte få skattebetalarnas stöd utan en livskraftig långsiktig plan, uppger Aljazeera.

Nu återstår för kongressen att ta ställning till biljättarnas vädjan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela