Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FN:s krismöte om Gazainvasionen

- 04/01/2009, 03:56 -

Israeliska styrkor fortsatte i natt sin invasion av Gazaremsan.

GAZA. De 15 medlemmarna i säkerhetsrådet försökte i natt komma överrens om hur man ska uttala sig kring Gazainvasionen.

Libyen har lagt fram ett förslag. Enligt detta ska rådet uttrycka "allvarlig oro över upptrappningen av läget i Gaza, i synnerhet efter det att Israel inlett sin markoffensiv".

Det var oklart om uttalandet skulle få stöd av alla 15 medlemmarna vilket krävs för att det ska antas, sade Frankrikes FN-ambassadör. Eftersom USA brukar stoppa uttalanden som anses kritiska till Israel.

Israel kränker folkrätten

Palestiniernas FN-observatör Riyad Mansour sade till journalister att det var FN:s ansvar att förmå Israel att stoppa aggressionen omedelbart.

– Israel kan inte fortsätta att sätta sig över folkrätten - detta är djungelns lag som råder, sade han.

Efter en dryg veckas flygbombningar inledde Israel sin väntade markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan efter mörkrets inbrott på lördagen. Markstridskrafter - pansar, infanteri, artilleri och andra styrkor gick in i Gazaremsan understödda av bland annat flottan och flygvapnet.

Tiotusentals israeliska soldater på väg

Israel mobiliserade samtidigt tiotusentals reservister och varnade för att offensiven blir långvarig.

Flera timmar efter inledningen av invasionen rapporterade ögonvittnen att israeliska styrkor har positionerat sig i norra Gazaremsan, i ett område som ofta används för skjuta raketer mot Israel, och nära staden Rafah i söder.

Sjukhuskällor i Gaza rapporterade att minst åtta Gazabor dött under inledningen av markoffensiven. Bland annat ska ett barn ha dödats av israelisk beskjutning i Gaza stad. En representant för Hamas säger till tv-kanalen al-Arabiyya att Hamas dödat flera israeliska soldater. Israel har dock inte bekräftat att några soldater ännu stupat. Enligt israel har "dussintals terrorister" dödats.

Det fanns inga oberoende bekräftelser av förlusterna.

Palestiniernas FN-observatör Riyad Mansour om invasionen

Skrivet av: