Frankrike fördömer invasionen

USA manade Israel att tänka på följderna för civila.


VÄRLDEN. Reaktionerna från världens ledare på den israeliska markoffensiven varierade från återhållsamhet till fördömande. Men alla ropade efter en vapenvila.

Sean McCormack, talesman för USA:s utrikesdepartementet sa i ett försiktigt uttalande att läget i Gaza efter en vapenvila inte får återgå till status quo, där Hamas kan fortsätta skjuta raketer mot Israel.

Han sade att USA är oroat över den humanitära situationen och att den israeliska militären måste ge akt på möjliga konsekvenser för civila.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon manade till ett omedelbart stopp för Israels markinvasion. I ett telefonsamtal med Israels premiärminister Ehud Olmert framförde Ban sin "yttersta oro och besvikelse", hette det i ett uttalande från FN-chefens kansli.

Franskt fördömande

Frankrike var bland de mest kritiska, efter en tveksam inledande kommentar från det tjeckiska EU-ordförandeskapet."Frankrike fördömer den israeliska markoffensiven, precis som vi fördömer den fortsatta raketbeskjutningen, sade franske utrikesministern Bernard Kouchner.

"Den farliga militära upptrappningen komplicerar de ansträngningar världssamfundet gör - i synnerhet EU och Frankrike, medlemmarna av Kvartetten och länderna i regionen - för att stoppa striderna, få fram omedelbar hjälp till civila och finna en permanent vapenvila", sade Kouchner.

"Vi uppmanar till underlättandet av humanitär hjälp till invånarna i Gazaremsan och... för upprättandet av en vapenvila", sade den tjeckiske utrikesministern Karel Schwarzenberg. Tjeckien är håller numera ordförandeskapet i EU.

Lägger skuld på FN

I ett uttalande från Egyptens utrikesminister Ahmad Abu al-Ghayt hette det att misslyckandet i FN:s säkerhetsråd, med att enas om en resolution som krävde vapenvila, av Israel har tolkats som "grönt ljus" för markoffensiven.

Han manade därför säkerhetsrådet att ta sitt ansvar för att stoppa vad han kallade Israels "dödande och förödande" i Gaza.

Storbritanniens utrikesminister David Miliband sade att markoffensiven understryker behovet av en omedelbar vapenvila.

"Upptrappningen av konflikten kommer att orsaka bestörtning och förfäran", sade Miliband i ett uttalande.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe sade i ett pressmeddelande att Norge"tar starkt avstånd från en krigföring som medför stora civila lidanden". Han uppmanade Israel att omedelbart dra tillbaka sina styrkor.

Video: CNN om mötet mellan världens ledare

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.