Måndag 19 Apr
Stockholm

FN: Iran måste skydda Ebadi

FN:s generalsekreterare uppmanade den Iran att garantera hennes säkerhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte på lördagen oro över de trakasserier Nobels fredspristagare, iranska Shirin Ebadi, utsatts för och uppmanade den iranska regeringen att garantera hennes säkerhet.

Runt 150 demonstranter samlades utanför den iranska juristen och människorättsaktivistens kombinerade hem och kontor och beskyllde henne för sympati med Israel, landets fiende.

Ban är "högst bekymrad" över rapporter om att "Ebadi har hotats de senaste dagarna, hennes kontor för försvar av de mänskliga rättigheterna har haft inbrott och rånats och hotfulla skaror har samlats utanför hennes kontor och hem", löd ett uttalande.

Ban uppmanade iranska myndigheter att "vidta omedelbara mått och steg för att förhindra ytterligare trakasserier och att garantera Shirin Ebadis trygghet och säkerhet".

Iran har sagt att myndigheternas nedstängning av Ebadis center var ett tillfälligt steg och att det bara var en fråga om pappersarbete för att det skulle öppnas igen.

Trakasserierna av Ebadi har också kritiserats denna vecka av USA och Frankrike som kallade upp Irans ambassadör i onsdags för att framföra en protest från EU.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela