Rysk gas via Ukraina stoppad

Resultatet av en tvist mellan Ukraina och Ryssland.


Ryssland har helt stoppat all leverans av gas som passerar Ukraina till länder i Europa, uppger en talesman för Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz.

– Ryssland har lämnat Europa utan gas, sade Valentin Zemlyanskij.

Leveranserna minskade drastiskt redan i tisdags till följd av en pristvist mellan Ukraina och Ryssland, som anklagar grannen för att stjäla gasen som ska vidare till Europa.

Som ett resultat är nu en rad länder i framförallt Östeuropa utan rysk gas samtidigt som vintervädret håller ett hårt grepp om kontinenten.

Många länder i Europa är beroende av naturgas för upp till en tredjedel av sina energibehov. Gasen används till att via turbiner framställa el till både hushåll och företag, liksom till uppvärmning av byggnader både via centralvärmesystem och i enskilda hushållsanläggningar. Gasspisar och gasugnar är också vanliga.

Bland de länder som drabbas värst av gaskrisen återfinns förbundsrepubliken Bosnien och Hercegovina. Förbundsrepublikens regering hade ett blixtinkallat sammanträde under gårdagen för att diskutera den uppkomna situationen, uppger CNN.

– Det är väldigt, väldigt kallt i vårt land. Många kommer nu att försöka hitta en alternativ lösning för uppvärmning, men det finns ingen annan lösning. Utan gas kommer landet kollapsa, säger en anonym regeringskälla till CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!