Matkrisen kommer drabba oss alla

Men på olika sätt. I Sverige kan vi vänta oss att inflationen drivs upp.


– Vi måste vänja oss vid högre priser på mat, säger Joachim von Braun, som forskar kring den globala matkrisen till Sveriges Radio Ekot. Braun hävdar att de senaste årtiondens trend med fallande matpriser nu är bruten för gott. Vad som väntas är snabbt föränderliga priser på livsmedel.

–Matpriserna kommer att vara fortsatt höga, de kommer att pendla våldsamt och det drabbar framför allt världens fattiga, säger Joachim von Braun, chef för IFPRI, ett ansett Washingtonbaserat forskningsinstitut, inriktat på livsmedels och jordbruksfrågor.

Men krisen drabbar även Sverige då inflationen kommer drivas upp. Matkrisen dominerar i till exempel kinesisk och indisk media och von Braun uppges vara orolig över att västländer glömmer bort matkrisen.

– Vi måste bry oss om människorna som berörs av matkrisen, trots att enorma summor just nu går förlorade i finanskrisen, säger Joachim von Braun till Ekot.

De senaste månaderna har prisökningarna på livsmedel avtagit något. Men mellan maj 2007 och maj 2008 ökade FN:s matprisindex med 50 procent. I vissa länder har den ökat ännu mer, uppger Ekot. I till exempel det afrikanska landet Kongo Kinshasa, kostar ett ägg strax över två kronor. Det är dyrare än i Sverige, berättar von Braun.

Högre livsmedelspriserna har lett till att mellan 70 och 100 miljoner fler människor går hungriga i världen i dag, jämfört med för tre år sedan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Riksrevisionen: "Avveckla Allmänna arvsfonden"

Fortsatta problem på Skatteverkets hemsida

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Oväntat stort vinstlyft för Scania-ägaren

Lastbilstillverkaren Scanias ägare Traton redovisar ett justerat rörelseresultat på 4,03 miljarder euro för 2023. Det kan jämföras med 2,07 miljarder euro under 2022. Vinstlyftet var större än väntat. Analytiker hade räknat med en vinst på 3,89 miljarder i fjol.

Stabilt läge för skottskadad man i galleria

Polisens utredning efter en skottlossning i en galleria i stadsdelen Hageby Norrköping har fortsatt hela natten. Mannen som hittades skadad i gallerian är i 25-årsåldern, enligt Sveriges Radio P4 Östergötland. Hans tillstånd beskrivs som stabilt och skadorna ska inte vara livshotande.

Flying Tiger jagar ny delägare

Den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen, med omkring 900 butiker i Europa, har anlitat investmentbanken Carnegie för att försöka hitta en ny delägare, rapporterar den danska affärstidningen Børsen med hänvisning till källor.

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.