Stockholm

Sträng vinterkyla dödar i Europa

Kylan rapporteras ha krävt människoliv runtom i Europa i dag, onsdag.


Läs mer

Natten till onsdagen var vinterns kallaste och kylan krävde människoliv runtom i Europa, rapporterar myndigheter. Flygplatser och skolor har stängts runt om på kontinenten de senaste dagarna till följd av sträng kyla och snöfall.

Köldvågen har kommit samtidigt som naturgasförsörjningen till flera europeiska länder drabbats av den pågående och upptrappade gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Värst tycks kylan ha slagit till i Polen, där temperaturen sjönk till 25 minusgrader och ytterligare sju dödsoffer registrerades. De två senaste som dog sent i tisdags var en 68-årig hemlös man som hittades i ett övergivet hus i sydöststaden Josefow och en 51-årig man som bodde ensam i centrala Eligiow. 51-åringen frös ihjäl bara några meter från hemmet.

I Belgien tog nattkölden livet av en man i staden Louven då temperaturen gick ner till 20 minusgrader - landets kallaste natt på tio år. I centrala Rumänien har termometern som lägst visat minus 31 grader och två personer har dött i kylan. Och i Tyskland, där minus 26 grader uppmätts, dog en äldre psykiskt sjuk kvinna sedan hon gått ut i sin trädgård. Polisen i Nederländerna grep en hemlös man för att han inte skulle frysa ihjäl. Mannen vägrade att söka skydd mot kylan i ett härbärge.

Stora delar av centrala Europa har täckts med snö. Trafiken vid flera flygplatser har fått ställas in, bland annat i italienska Milano och Turin och Frankrikes näst största stad Marseille, och de franska snabbtågen TGV lamslogs helt.

I flera länder, däribland Storbritannien och Frankrike, har skolor tvingats stänga på grund av problem med skolskjutsar och uppvärmning av lokalerna. I måndags nådde elförbrukningen i Frankrike en ny rekordnivå, när människor skruvade upp värmen i sina bostäder. Vägar så långt söderut som i Spanien har täckts med snö och is.

Vinterkylan väntas hålla i sig veckan ut till följd av de stora mängder kalluft som strömmar ner över Centraleuropa från Skandinavien och Sibirien, rapporterar den franska vädertjänsten.

Skrivet av:

Senaste nytt

Åtal väcks mot Donald Trump

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen rapporterar om detonation, Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Explosion vid flerfamiljshus i Malmö

Publicerades: 1 timme sedan

Polisen i Malmö rapporterar om detonation

Publicerades: 2 timmar sedan

Höftopererad kvinna flyttades på fel sätt – dog

Publicerades: 2 timmar sedan

Uppåt på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.