Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Abhisit stärkt av Thailands val

Nyheter | 11/01/2009 18:45

Hans bräckliga koalition gick stärkt ur sin första prövning.

Thailands nytillträdde premiärminister Abhisit Vejjajiva regering fick merparten av rösterna i söndagens fyllnadsval och hans bräckliga koalition gick därmed stärkt ur sin första prövning.

Abhisit tog makten i Thailand i slutet av förra året sedan det styrande partiet PPP förbjudits och flera parlamentsledamöter förbjudits att verka politiskt. Söndagens val gällde de 29 bannlysta politikernas platser.

Hade Abhisit parti, Demokraterna, inte lyckats i valet hade hans tid vid makten blivit mycket kort. Men partiet tog hela 22 av de 29 platserna och vann därmed ytterligare stöd för sin koalition. Valdeltagandet tros ha varit 60 procent.

– Jag är tacksam för att Thailands folk gick och röstade. Jag kan försäkra att de ytterligare platser vi vann kommer att få regeringens arbete att löpa smidigare i parlamentet, sade Abhisit på en presskonferens.

Domslutet som förbjöd PPP var kulmen på en lång tid av oroligheter i Thailand med konfrontationer mellan anhängare till den dåvarande regeringen och de regeringsfientliga demonstranterna i rörelsen PAD.

De stundvis våldsamma protesterna kulminerade med PAD:s ockupation av Bangkoks flygplats men avblåstes så snart regeringspartiet hade förbjudits.

Skrivet av: