Tisdag 15 Jun
Stockholm

Thailand: Protester hindrade PM-tal

Rödklädda demonstranter tvingade ny premiärminister skjuta upp sitt jungfrutal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tusentals rödklädda demonstranter tvingade på måndagen Thailands nye premiärminister Abhisit Vejjajiva att skjuta upp sitt jungfrutal i parlamentet.

Talet ska i stället hållas natten till tisdagen svensk tid, enligt en representant för underhuset. Detta eftersom tusentals anhängare till den förra regeringen belägrat ingångarna till parlamentet och säkerheten där inte kunde garanteras.

– Regeringen tänker inte att använda våld för att skingra demonstranterna. Vi kommer att fortsätta att förhandla, sade Vejjajiva enligt AFP efter att den nya tiden för talet tillkännagivits.

Talet är en avsiktsförklaring som enligt konstitutionen måste hållas innan regeringen formellt kan börja arbeta. Det väntas främst handla om ekonomin, eftersom det export- och turismberoende landet står på gränsen till lågkonjunktur.

Måndagens politiska turbulens är bara den senaste av en lång rad oroligheter i Thailand, som sett fyra premiärministrar i år. Tidigare i höstas ockuperade gulklädda demonstranter från Folkalliansen för demokrati (PAD) regeringsbyggnaderna i Bangkok och den internationella flygplatsen. Nu är det oppositionen, trogna den förre premiärministern Thaksin Shinawatra som störtades 2006, som protesterar och kräver nyval.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela