EU varnar Ryssland och Ukraina

Ingen gas har kommit till Europa via Ukraina på över en vecka. Nu är EU:s tålamod på väg att ta slut.


Ingen gas har kommit till Europa via Ukraina på över en vecka. Nu är EU:s tålamod på väg att ta slut.

Blir det ingen uppgörelse i helgen får gasbråket konsekvenser för både Ryssland och Ukraina.

På lördag möter Rysslands premiärminister Vladimir Putin sin ukrainska kollega Julia Tymosjenko. Även EU:s energikommissionär Andris Piebalgs reser till Moskva tillsammans med Martin Riman, ansvarig minister i Tjeckien, EU:s nuvarande ordförandeland.

– Det är Rysslands och Ukrainas sista och bästa chans att visa att de menar allvar med att vilja lösa den här konflikten, sade EU-kommissionens talesman Johannes Laitenberger på en pressträff i Bryssel på fredagen.

– Om det inte blir någon lösning i helgen har vi en extremt allvarlig situation, som handlar om så mycket mer än om gas.

– Det är helt klart att om gasen inte flyter igen nästa vecka måste vi på punkt efter punkt se över våra relationer med Ryssland och Ukraina och utvärdera i varje enskilt fall huruvida vi kan fortsätta med business-as-usual.

Helgens möte blir för EU:s del ett test på om de båda gaskombattanterna går att lita på som gasleverantörer. Problemet för flera av de drabbade EU-länderna, särskilt Bulgarien och Slovakien, är att de har få andra alternativ till rysk gas via Ukraina.

På fredagen filade det statliga ryska gasbolaget Gazprom tillsammans med italienska Eni på planer för ett konsortium, där även Gaz de France och EON Ruhrgas uppges vara intresserade av att vara med, enligt ett pressmeddelande från Gazprom.

Konsortiet skulle tillfälligt gå in och köpa de gasvolymer som behövs för att få tryck i ledningarna och få gasen pumpad genom Ukraina till EU. Något som Ukraina hävdar att landet inte har möjlighet att klara på egen hand.

Enligt Gazprom har bolaget hittills förlorat 1,1 miljarder dollar på konflikten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.