EU varnar Ryssland och Ukraina

Ingen gas har kommit till Europa via Ukraina på över en vecka. Nu är EU:s tålamod på väg att ta slut.


Ingen gas har kommit till Europa via Ukraina på över en vecka. Nu är EU:s tålamod på väg att ta slut.

Blir det ingen uppgörelse i helgen får gasbråket konsekvenser för både Ryssland och Ukraina.

På lördag möter Rysslands premiärminister Vladimir Putin sin ukrainska kollega Julia Tymosjenko. Även EU:s energikommissionär Andris Piebalgs reser till Moskva tillsammans med Martin Riman, ansvarig minister i Tjeckien, EU:s nuvarande ordförandeland.

– Det är Rysslands och Ukrainas sista och bästa chans att visa att de menar allvar med att vilja lösa den här konflikten, sade EU-kommissionens talesman Johannes Laitenberger på en pressträff i Bryssel på fredagen.

– Om det inte blir någon lösning i helgen har vi en extremt allvarlig situation, som handlar om så mycket mer än om gas.

– Det är helt klart att om gasen inte flyter igen nästa vecka måste vi på punkt efter punkt se över våra relationer med Ryssland och Ukraina och utvärdera i varje enskilt fall huruvida vi kan fortsätta med business-as-usual.

Helgens möte blir för EU:s del ett test på om de båda gaskombattanterna går att lita på som gasleverantörer. Problemet för flera av de drabbade EU-länderna, särskilt Bulgarien och Slovakien, är att de har få andra alternativ till rysk gas via Ukraina.

På fredagen filade det statliga ryska gasbolaget Gazprom tillsammans med italienska Eni på planer för ett konsortium, där även Gaz de France och EON Ruhrgas uppges vara intresserade av att vara med, enligt ett pressmeddelande från Gazprom.

Konsortiet skulle tillfälligt gå in och köpa de gasvolymer som behövs för att få tryck i ledningarna och få gasen pumpad genom Ukraina till EU. Något som Ukraina hävdar att landet inte har möjlighet att klara på egen hand.

Enligt Gazprom har bolaget hittills förlorat 1,1 miljarder dollar på konflikten.

Skrivet av:

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev