Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guantanamofångar blir terrorister

Nyheter | 13/01/2009 21:30

USA hävdar att 61 tidigare fångar på Guantanamo har återvänt till terrorism.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon hävdar att 61 tidigare fångar i Guantanamolägret har återvänt till terrorverksamhet.

Antalet är betydligt större än i föregående studie av Pentagon.

Pentagons pressekreterare Geoff Morrell använde de nya uppgifterna för att belysa svårigheterna med att snabbt stänga fängelset.

– Det finns helt klart människor som hålls på Guantanamo som fortfarande är benägna att skada Amerika, amerikaner och våra allierade. Så det måste bli någon sorts lösning för sådana som dem, sa Morrell.

Han sa att Pentagon tror att 61 släppta fångar nu har återgått i strid. Vid förra beräkningen i mars 2008 var antalet 37.

I de 61 aktuella fallen sägs det vara bekräftat att 18 återfallit i terrorhandlingar. De övriga 43 misstänks ha återgått i strid - rapporterna antyder att det handlar om terrorverksamhet.

Omkring 520 fångar har överlämnats till andra länder antingen för att friges eller sättas i fängelse sedan fånglägret upprättades 2002 efter USA:s invasion av Afghanistan.

Blivande presidenten Barack Obama har sagt att han vill stänga det skandalomsusade fånglägret snarast. Men i en intervju i söndags medgav han att det kanske inte skulle gå att stänga Guantanamolägret under hans första 100 dagar vid makten.

Morell sa att alla är införstådda med att fånglägret ska stängas. Frågan är bara hur det ska gå till.

Försvarsminister Robert Gates har tagit fram olika alternativ ifall Obama vill gå raskt till verket.

Lägret, som inrättats på marinbasen Guantanamo på Kubas sydöstra spets, har för närvarande omkring 250 inhysta fångar. Omkring 60 fångar som inte längre bedöms utgöra någon fara ska flyttas eller friges men deras hemländer har varit ovilliga att ta emot dem.

Skrivet av: